• Noc výskumníkov

          • Dňa 29.9.2023 sa budúci maturanti z informatiky z 3.A triedy zúčastnili už 17. ročníka podujatia Noc výskumníkov v Košiciach. Celodenný program ponúkol inšpiratívne vedecké prezentácie, diskusie, interakcie s vedcami a inovátormi v stánkoch, ako aj atraktívny program na pódiu.  Tohto roku bola Noc výskumníkov zameraná na dve hlavné témy: VODA – šetrenie, ochrana, čistenie, predchádzanie míňaniu zdrojov, a pod.  a UMELÁ INTELIGENCIA - úloha pri napredovaní ľudstva a riešení problémov, ktorým musí svet čoraz viac čeliť (so zreteľom aj na možné riziká). Videli ukážky programovania robotického ramena, činnosť mikrorobitov, krásu binárnej sústavy, mechanického robota, ktorý dokáže urobiť stojku na rukách a mnoho ďalšieho. Okrem toho sa mohli porozprávať so študentmi vysokých škôl študujúcich informatiku, o možnostiach štúdia na ich škole.

             

          • Prešov číta rád

          • Minulý týždeň prebiehal v Knižnici P. O. Hviezdoslava už 18.ty ročník festivalu Prešov číta rád a našich gymnazistov-štvrtákov navštívil ilustrátor a gamer Brian Terrero, ktorý priamo pred ich očami a podľa ich zadania vytvoril avatara a tretiaci s druhákmi mali možnosť spoznať život a prácu v Nórsku cez zážitkové rozprávanie Ondreja Sokola, šoféra autobusu/spisovateľa. Ďakujeme za návštevu!

          • Duchovná obnova 1.A a 2.A

          •  

            V termíne 20.-22.9.2023 sa žiaci 1.A a 2.A triedy zúčastnili duchovnej obnovy v Gréckokatolíckom mládežníckom centre Bárka v Juskovej Voli.

            Pre žiakov bol pripravený bohatý program pod vedením o. Patrika Maľarčika a animátorov. Program pozostával z duchovných aktivít - modlitieb, katechéz, sv. liturgií, Krížovej cesty a Eucharistickej adorácie.

            Okrem duchovného programu mali žiaci aj dostatok voľného času, ktorý využili na rôzne športové a zoznamovacie aktivity.

            Pre žiakov 1. ročníka išlo o ich prvú spoločnú akciu, aj vďaka ktorej mali možnosť lepšie sa spoznať.

            Veľká vďaka patrí o. Patrikovi Maľarčikovi a animátorom, ktorí žiakom pripravili program a postarali sa o dokonalý zážitok.

          • Duchovná obnova 3.A

          • V dňoch 18.až 20.9.sa žiaci 3.A triedy zúčastnili duchovnej obnovy v Juskovej Voli. Program pripravil a viedol o. Patrik Maľarčík, ktorého poznáme aj z predchádzajúcich ročníkov. Tento mladý kňaz má k nám blízko nielen vekom, ale aj svojimi katechézami. Počas duchovnej obnovy sme zažívali radosť zo spoločenstva, Božie požehnanie, silu modlitby, sebaprijatia, radosť z odpustenia a potvrdenie, že sme na správnej ceste. Večery sa niesli v duchu spoločenských hier a rozhovorov. V pondelok si s nami otec Patrik zahral futbal na novom multifunkčnom ihrisku. Počasie v utorok nesklamalo, už tradične celý deň lialo ako z krhly. Uvedomujeme si, že budúcoročná duchovná obnova bude poslednou na našej škole. Už dnes sa na ňu tešíme.

          • Duchovná obnova 4.A triedy

          • Kto je ten, čo kráča

            Prvý z turnusov duchovných obnov v školskom roku 2023/2024 patril štvrtákom. V dňoch 11. – 13.9.2023 opäť zavítali do GMC Bárka v Juskovej Voli, kde mali možnosť zažiť požehnaný čas v Božej prítomnosti i radostné chvíle v spoločenstve spolužiakov.

            Téma duchovnej obnovy Kto je ten, čo kráča sa pretkávala každým bodom programu: modlitbou, katechézami, aktivitami, filmom, sv. liturgiou, krížovou cestou či Eucharistickou adoráciou spojenou s osobným požehnaním. Každý deň bol vytvorený priestor na duchovný rozhovor, študenti mali možnosť pristúpiť k sviatosti zmierenia.

            Pozvaní vykročiť za Ježišom v každodenných situáciách odchádzali študenti domov vďační Bohu a o. Patrikovi Maľarčíkovi s animátormi za program, ktorý pre nich pripravili.

          • Biela pastelka

          • Aj tohto šk. roku sa dňa 22.9. 2023 naši študenti zapojili do jednej z najväčších verejných zbierok na Slovensku - Biela pastelka. Cieľom zbierky je pomôcť vyzbierať finančné prostriedky pre ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos z Bielej pastelky je každoročne použitý na aktivity, ktoré slabozrakým či nevidiacim ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

            Ďakujeme!

          • Gojdič číta rád

          • V hmlisté pondelkové ráno sa druháci stretli pred knižnicou Slniečko a nechali sa voviesť do sveta kníh bez slov. Na výstave Tiché putovanie, ktorú v spolupráci s Knižnicou P.O.Hviezdoslava poskytla bratislavská Bibiana, spoznali príbehy z 35 krajín sveta a ani nemuseli ovládať cudzie reči, našich študentov zaujali aj rôzne aktivity o ilustráciách a príbehoch.

          • OZNAM

          • Vážení rodičia a milí žiaci!

            Dňa 14. septembra 2023 sa o 16:00 hod. v učebni MTM č. 302 (II. poschodie) uskutoční plenárna schôdza rodičovského spoločenstva, po ktorej budú nasledovať triedne aktívy. Tešíme sa na Vás.

             

             

          • Naše Dofáčky ani cez prázdniny nezaháľali ...

          • ... a tak sa priblížili k vzácnemu oceneniu. Anna Samseliová (3.A) a Jarka Papcunová (3.A) absolvovali v dňoch 11. – 14.7.2023 otvorenú expedíciu v Nízkych Tatrách, čím úspešne zavŕšili svoju prácu na striebornej úrovni v rámci Medzinárodného programu vojvodu z Edinburghu.

            Slávnostné oceňovanie úspešných absolventov programu sa bude konať 3.10.2023 v Historickej budove Divadla Jonáš Záborského. Sme veľmi radi, že budeme pri tom!

            Medzinárodný program vojvodu z Edinburghu (DofE) je rozvojový program pre každého vo veku 14 – 24 rokov. Mladým ľuďom umožňuje vytrvalo na sebe pracovať a prekonať štyri výzvy: rozvíjať svoj talent/zručnosť, športovať, angažovať sa ako dobrovoľník a na záver zvládnuť dobrodružnú expedíciu.

            Viac informácií: https://www.dofe.sk/

            Koordinátorka programu: Mgr. Lenka Mikulášková

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • Vážení rodičia a milí žiaci!

            Oznamujeme Vám, že slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa uskutoční v pondelok 4. septembra o 9.00 hod. sv. liturgiou v chráme Povýšenia sv. Kríža (Prešov-Sekčov). Žiaci sa po skončení sv. liturgie  stretnú pred chrámom so svojimi triednymi učiteľmi.

             

                   Srdečne Vás pozývame a prajeme úspešný nový školský rok!

             

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

          • Vážení rodičia, kolegovia, milí žiaci!

            V mene všetkých zamestnancov Spojenej školy bl. biskupa Gojdiča Vám ďakujeme za ďalší rok každodennej práce, za Vaše úsilie, sympatie, spoluúčasť, za cenné rady, modlitby a postrehy, ktoré nám pomáhajú zlepšiť našu pedagogickú činnosť. A zároveň ďakujeme našej asistente Sydney Karpowich, že našim žiakom priblížila život v USA a vďaka nej si zlepšili svoje komunikačné zručnosti v anglickom jazyku.

            Prajeme pokojné leto, plné zážitkov a oddychu, aby sme všetci načerpali nové sily a energiu do ďalšej práce a štúdia. 

          • Buon giorno di Roma e baci da Firenze!

          • Zahraničný školský výlet s podtitulom Duchovná púť do Ríma začal 13.júna, prvá kapitola Deň a noc sa odohrala v priestore autobusu, hlavnými postavami boli žiaci 1. až 4.ročníka Gymnázia bl. biskupa Gojdiča, vedenie školy, šoféri a sprievodca. Nasledovala kapitola Florencia a ubytovanie v Ríme, zavŕšená nočnou prehliadkou večného mesta, večne nerozhodným určite padlo zaťažko vybrať si zo 150tich druhov gelato (1.dôvod opäť sa tam vrátiť J ). Pokračovali sme kapitolou Pamiatky a baziliky, každá z nich má svoj vlastný príbeh, osud, históriu...možno už trochu viac rozumieme Pompiliovi a jeho túžbe zotrvať v modlitbe v Santa Maria Maggiore (Koloseum, fontána di Trevi - 2.dôvod vrátiť sa). Predposledná kapitola pre nás znamenala putovanie po stopách sv. Pavla – za hradbami, v trapistickom kláštore, kde bol väznený, a nakoniec popoludnie pri mori, kde sme mali čas si oddýchnuť, namočiť uchodené nohy a vychutnať si la dolce vita di venerdi (3.dôvod na návrat). Záverečná kapitola zo 17.6. s názvom Vatikán a voľno nám ponúkla buď výhľady na umelecké diela vo Vatikánskych múzeách alebo výhľady na Rím z Kupoly chrámu sv.Petra (4. a určite nie posledný dôvod na opätovnú návštevu). Grazie sprievodcovi za množstvo informácií a zaujímavostí, grazie šoférom za zodpovednú jazdu a grazie všetkým zúčastneným za zážitky, rozhovory, spomienky :) 

          • Šikovnosť našich študentov

          • Brány slovenských škôl sa dnešným dňom symbolicky zatvorili, no žiaci 2.A triedy, naši budúci tretiaci, si po prevzatí koncoročných vysvedčení vyhrnuli rukávy a s vervou sa pustili do zušľachťovania interiéru svojej novej triedy. Jej úprave venovali nejednu voľnú chvíľu. Najprv očistili steny od starých náterov, potom steny vybielili a na budúci týždeň ich čakajú záverečné práce. V septembri zasadnú spolu s ostatnými spolužiakmi do vynovených priestorov svojej triedy. Nad celým projektom bdie ostražité oko ich triednej učiteľky Zuzany Leščinskej. Ďakujeme!

          • Seminaristi z geografie navštívili opálové bane

          • V utorok 27.júna naši študenti A. Samseliová, M. Čačko a S. Pončák navštívili svetový unikát - najstaršie opálové bane na svete. Za príjemného počasia sfárali do štôlne Jozefka, tajomného  banského prostredia. Sprievodca ich oboznámil s geológiou Slanských vrchov, so vznikom drahého opálu, so životom baníkov. Študenti mohli vidieť repliky vodnej hrádze,  repliky sypov, banské náradie, opálové hniezda. podzemnú galériu historických fotografií, Limonitovú kaplnku, veľkú sálu atď. V bani bolo teplota 4°C, preto východ znej po hodine a pol strávenej v podzemí bol veľmi príjemným pocitom. Horúca káva a čaj v útulnej kaviarni iba znásobili pocit radosti  a pohody.  

          • Deň ľudových tradícií v Dome sv. Kozmu a Damiána

          • Posledný týždeň školského roka začali žiaci 1.A triedy výhľadom na mesto Prešov z vtáčej perspektívy. Následne sa presunuli do Domu sv. Kozmu a Damiána. Organizovali tam Deň ľudových tradícií, ktorý sa niesol  v znamení hliny. Naši žiaci spolu s dobrovoľníkmi strávili príjemné chvíle v krásnom prostredí. Potešili seniorov prítomnosťou, rozhovorom a spoločnými aktivitami.

          • ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM 2022/2023

          • Unicef je jednou z najvýznamnejších humanitárnych organizácií na svete, ktorá pomáha deťom v núdzi. Organizuje aj školské a vzdelávacie aktivity, ktorých sa zúčastňuje aj naša škola. Spojená škola bl.biskupa Gojdiča získala  titul Škola priateľská k deťom. Uskutočnili sme vzdelávaciu aktivitu pre našich žiakov. Prostredníctvom zbierky MODRÝ GOMBÍK sme prispeli k lepšiemu životu detí, ktoré žijú v ťažkých podmienkach. Sme radi, že aj naši žiaci vedia otvoriť svoje srdcia a pomáhať. Ďakujeme :) 

          • Mestské stredoškolské zastupiteľstvo

          • Aj my máme svojho zástupcu....

            V júni sa uskutočnilo prvé slávnostné zasadnutie Mestského stredoškolského zastupiteľstva v Prešove. Cieľom zastupiteľstva bude získavanie spätnej väzby od mladých ľudí žijúcich v Prešove k návrhom smerujúcim do oblasti podpory školstva a mládeže. Na návrh vedenia školy sa poslankyňou, ktorá nás bude preprezentovať, stala predsedníčka školského parlamentu Sofia Mikulová, žiačka 2.A triedy.