• Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

          • Vážení rodičia, kolegovia, milí žiaci!

            V mene všetkých zamestnancov Spojenej školy bl. biskupa Gojdiča Vám ďakujeme za ďalší rok každodennej práce, za Vaše úsilie, sympatie, spoluúčasť, za cenné rady, modlitby a postrehy, ktoré nám pomáhajú zlepšiť našu pedagogickú činnosť. A zároveň ďakujeme našej asistente Sydney Karpowich, že našim žiakom priblížila život v USA a vďaka nej si zlepšili svoje komunikačné zručnosti v anglickom jazyku.

            Prajeme pokojné leto, plné zážitkov a oddychu, aby sme všetci načerpali nové sily a energiu do ďalšej práce a štúdia. 

          • Buon giorno di Roma e baci da Firenze!

          • Zahraničný školský výlet s podtitulom Duchovná púť do Ríma začal 13.júna, prvá kapitola Deň a noc sa odohrala v priestore autobusu, hlavnými postavami boli žiaci 1. až 4.ročníka Gymnázia bl. biskupa Gojdiča, vedenie školy, šoféri a sprievodca. Nasledovala kapitola Florencia a ubytovanie v Ríme, zavŕšená nočnou prehliadkou večného mesta, večne nerozhodným určite padlo zaťažko vybrať si zo 150tich druhov gelato (1.dôvod opäť sa tam vrátiť J ). Pokračovali sme kapitolou Pamiatky a baziliky, každá z nich má svoj vlastný príbeh, osud, históriu...možno už trochu viac rozumieme Pompiliovi a jeho túžbe zotrvať v modlitbe v Santa Maria Maggiore (Koloseum, fontána di Trevi - 2.dôvod vrátiť sa). Predposledná kapitola pre nás znamenala putovanie po stopách sv. Pavla – za hradbami, v trapistickom kláštore, kde bol väznený, a nakoniec popoludnie pri mori, kde sme mali čas si oddýchnuť, namočiť uchodené nohy a vychutnať si la dolce vita di venerdi (3.dôvod na návrat). Záverečná kapitola zo 17.6. s názvom Vatikán a voľno nám ponúkla buď výhľady na umelecké diela vo Vatikánskych múzeách alebo výhľady na Rím z Kupoly chrámu sv.Petra (4. a určite nie posledný dôvod na opätovnú návštevu). Grazie sprievodcovi za množstvo informácií a zaujímavostí, grazie šoférom za zodpovednú jazdu a grazie všetkým zúčastneným za zážitky, rozhovory, spomienky :) 

          • Šikovnosť našich študentov

          • Brány slovenských škôl sa dnešným dňom symbolicky zatvorili, no žiaci 2.A triedy, naši budúci tretiaci, si po prevzatí koncoročných vysvedčení vyhrnuli rukávy a s vervou sa pustili do zušľachťovania interiéru svojej novej triedy. Jej úprave venovali nejednu voľnú chvíľu. Najprv očistili steny od starých náterov, potom steny vybielili a na budúci týždeň ich čakajú záverečné práce. V septembri zasadnú spolu s ostatnými spolužiakmi do vynovených priestorov svojej triedy. Nad celým projektom bdie ostražité oko ich triednej učiteľky Zuzany Leščinskej. Ďakujeme!

          • Seminaristi z geografie navštívili opálové bane

          • V utorok 27.júna naši študenti A. Samseliová, M. Čačko a S. Pončák navštívili svetový unikát - najstaršie opálové bane na svete. Za príjemného počasia sfárali do štôlne Jozefka, tajomného  banského prostredia. Sprievodca ich oboznámil s geológiou Slanských vrchov, so vznikom drahého opálu, so životom baníkov. Študenti mohli vidieť repliky vodnej hrádze,  repliky sypov, banské náradie, opálové hniezda. podzemnú galériu historických fotografií, Limonitovú kaplnku, veľkú sálu atď. V bani bolo teplota 4°C, preto východ znej po hodine a pol strávenej v podzemí bol veľmi príjemným pocitom. Horúca káva a čaj v útulnej kaviarni iba znásobili pocit radosti  a pohody.  

          • Deň ľudových tradícií v Dome sv. Kozmu a Damiána

          • Posledný týždeň školského roka začali žiaci 1.A triedy výhľadom na mesto Prešov z vtáčej perspektívy. Následne sa presunuli do Domu sv. Kozmu a Damiána. Organizovali tam Deň ľudových tradícií, ktorý sa niesol  v znamení hliny. Naši žiaci spolu s dobrovoľníkmi strávili príjemné chvíle v krásnom prostredí. Potešili seniorov prítomnosťou, rozhovorom a spoločnými aktivitami.

          • ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM 2022/2023

          • Unicef je jednou z najvýznamnejších humanitárnych organizácií na svete, ktorá pomáha deťom v núdzi. Organizuje aj školské a vzdelávacie aktivity, ktorých sa zúčastňuje aj naša škola. Spojená škola bl.biskupa Gojdiča získala  titul Škola priateľská k deťom. Uskutočnili sme vzdelávaciu aktivitu pre našich žiakov. Prostredníctvom zbierky MODRÝ GOMBÍK sme prispeli k lepšiemu životu detí, ktoré žijú v ťažkých podmienkach. Sme radi, že aj naši žiaci vedia otvoriť svoje srdcia a pomáhať. Ďakujeme :) 

          • Mestské stredoškolské zastupiteľstvo

          • Aj my máme svojho zástupcu....

            V júni sa uskutočnilo prvé slávnostné zasadnutie Mestského stredoškolského zastupiteľstva v Prešove. Cieľom zastupiteľstva bude získavanie spätnej väzby od mladých ľudí žijúcich v Prešove k návrhom smerujúcim do oblasti podpory školstva a mládeže. Na návrh vedenia školy sa poslankyňou, ktorá nás bude preprezentovať, stala predsedníčka školského parlamentu Sofia Mikulová, žiačka 2.A triedy. 

          • Deň športu v Dome sv. Kozmu a Damiána

          • Dňa 22. júna 2023 sa žiaci 1.A a 2.A triedy zúčastnili športovej olympiády v zariadení Domu sv. Kozmu a Damiána v Prešove. Zúčastnení žiaci vypomáhali seniorom pri rôznych športových aktivitách a tak mali možnosť budovať vzťah a úctu k starším, chorým a imobilným seniorom. Ďakujeme :)

          • Majáles

          • Žiaci školy usporiadali pri príležitosti rozlúčky s maturantmi tried 4.A a 5.B Majáles. Podujatie sa konalo po ďakovnej liturgii 29. mája o 15:30 v átriu školy. Po úvodných prípravách, stavbe stanu a prichystaní lavičiek a pohostenia, rozprúdil zábavu belgický tanec. Zábava pokračovala topánkovým kvízom, pri ktorom dvojice k sebe chrbtom sediacich účastníkov dvíhali topánku osoby, na ktorú sa viac vzťahoval daný výrok.  Prvá bola zmiešaná študentská dvojica, no a v druhom kole zastúpili pedagogický zbor p. učiteľka Mikulášková a p. učiteľka Bramušková. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých vecí😊.

            Nasledovalo tanečné kolo, zakončené napínavým stoličkovým tancom. Dievčatá a chlapci zodpovední za výber hudby a aparatúru odviedli skvelú prácu. V kruhu študentov sme uvítali aj americkú asistentku Sydney Karpowich, ktorá bola v tomto školskom roku neúnavnou pomocou pre študentov aj pedagógov, ba aj tohtoročných absolventov školy. Zlatým klincom programu bola bohatá tombola. Ďakujeme sponzorom a organizátorom za skvelé ceny. (Otec Eštvan... prajeme vám to...). Každá radosť sa raz končí, takže s príchodom devätnástej hodiny sme pomaly upratali parket a v pokoji sa rozišli.

            Viac fotiek na https://us.zonerama.com/Link/Open/6488ec1b426ec41b4c589891

          • Sloboda očami umelkýň

          • Od 1.6.2023 do 15.7.2023 sa v Krajskej knižnici Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove koná výstava nazvaná Sloboda očami ukrajinských umelkýň. 

            Výstava obsahuje 15 najlepších plagátov autoriek od 18 do 33 rokov. Stvárnenie tematiky je poňaté naozaj širokospektrálne, autorky využili rôzne výrazové prostriedky na vyjadrenie myšlienky. Študentov oslovili hlavne farby, motívy, grafické stvárnenie a text. 

            Študenti 1. až 3. ročníka, ktorí výstavu videli, ju vrelo odporúčajú širokej verejnosti. Po prehliadke výstavy boli študenti oboznámení so škálou vypožičných služieb v čitárni na prízemí a s podmienkami členstva v knižnici.

          • Futbalový zápas

          • Študenti gymnázia pri Spojenej škole bl. biskupa Gojdiča v Prešove a bohoslovci z Gréckokatolíckeho kňazského seminára blahoslaveného biskupa Pavla Petra Gojdiča v Prešove si dňa 6.6.2023 zmerali športové sily na futbalovom zápase. Ten sa konal na pôde Spojenej školy bl. biskupa Gojdiča v Prešove.

            Zápas mal vysokú úroveň a niekedy bolo nasadenie zúčastnených na pomyselnej hrane. Obe strany sa správali veľmi korektne a profesionálne, keďže v zlomových momentoch vedeli udržať svoje emócie. Derby skončilo výsledkom 4:2 v prospech gymnazistov, za čo im patrí veľká vďaka.

            S myšlienkou vzájomnej spolupráce a tým aj prehĺbenia vzťahov prišlo vedenie oboch inštitúcií. Víziou je vytvorenie každoročnej tradície nesúcej sa v rovnakom alebo podobnom duchu.

          • KOŽaZ

          • Ďalší ročník kurzu ochrany života a zdravia absolvovali naši tretiaci na Drienici. Peší presun zo Sabinova v nich pestoval vytrvalosť a zopakovali si základy cestnej premávky. Nasledovala príprava guľáša z donesených surovín. Spolupráca pri tvorbe pokrmu stmelila kolektív. Kým sa spravilo mäso a zemiaky sme mali možnosť si preopakovať základnú prvú pomoc a študenti museli vyriešiť neľahké simulované situácie. V poobedňajších hodinách ich čakali pohybové aktivity. Študenti pracovali disciplinovane a guľáš bol veľmi chutný.  

          • Účelové cvičenie

          • Dňa 24.5.2023 sa konalo na Strednej odbornej škole technickej na  Volgogradskej 1 v  Prešove účelové cvičenie pre žiakov základnej školy a gymnázia. Na piatich stanovištiach si mohli žiaci pozrieť a vyskúšať zručnosti z vojenskej prípravy, hasičského zboru a netradičných hier.

            Hlavné slovo mali ukážky prieskumnej čaty, ktorá študentov nechala nahliadnuť do výcviku elitnej jednotky. Veľmi poučná bola aj ukážka práce zdravotníckej vojenskej prvej pomoci. Žiaci si prakticky vyskúšali oživovanie, masáž srdca a umelé dýchanie na figuríne za pomoci ambuvaku.

            Na ďalšom stanovišti sa mohli žiaci zabaviť pri netradičných hrách ako trávniková hra cornhole, v ktorej sa účastníci striedajú v hádzaní látkových vrecúšok na vyvýšenú, šikmú dosku s dierou na jej vzdialenom konci, streľba loptou na presnosť ako aj loptový curling.

            Nemenej zaujímavá bola prezentácia hasičov, kde si žiaci dopodrobna prezreli hasičské auto, vyskúšali si hasičskú výstroj a mierenie hasičskou hadicou na cieľ.

            Týmto, chcem poďakovať hlavne pánovi Bičejovi zo Sokolovských kasární, ktorý pedantne pripravil ucelený program pre našu školu. Ďakujem za pomoc aj zodpovedným učiteľom za zvládnutú organizáciu cvičenia, čo pri viac ako 220 zúčastnených nebolo jednoduché.

            Tešíme sa na ďalšie stretnutie!

            Mgr. Lamač Roman, učiteľ TV

          • Netradičná hodina informatiky

          • Žiaci druhého ročníka zažili netradičnú hodinu informatiky. Bývalá študentka našej školy, Ráchel Saraková, teraz už úspešná absolventka TUKE odbor informatika, prišla spropagovať štúdium IT. Okrem ukážky programovania pospomínala na naše gymnázium, na štúdium na našej škole, prečo sa rozhodla práve pre informatiku, aké je to byť vysokoškolákom a že dôležité využiť svoj potenciál naplno. Ďakujeme J

          • Noc v škole

          • V predvečer Dňa zeme, 21.4. 2023 si študenti Gymnázia bl. biskupa Gojdiča vrámci akcie Noc v škole vybudovali oddychovú zónu pomocou paravánov, lavičiek a kvietkov umiestnených v zádverí druhého poschodia školy.

            Študenti si po náročnom dni doma krátko oddýchli a o 17:00 sa stretli na pôde školy. Spirituálnu atmosféru vyčarila Sofia Mikulová svojim zamyslením a cvičením na navodenie vnútorného pokoja. Každý účastník akcie si vytiahol citáciu z biblie.

            Následne sme sa presunuli do telocvične, kde si chlapci zahrali florbal a futbal, pri volejbale sa pripojili aj dievčatá. V malej telocvični sa hrali spoločenské hry a prebehla tvorivá dielňa zameraná na výučbu háčkovania s pani učiteľkou Gromošovou. Po ôsmej sa študenti posilnili večerou a pozreli si komédiu Pixel s Adamom Sandlerom.

            Príjemným kultúrnym spestrením bola chvíľka poézie v podaní Lenky Zálehovej, ktorá si pre svoj prednes zo školskej knižnice vybrala Jána Smreka.

            Študenti privítali nový deň posedením a rozhovormi  v novovytvorenej oddychovej zóne a postupne sa uložili k spánku.

            Ráno 22.4.2023 dievčatá, chlapci a pedagogický dozor upratali triedy, v ktorých spali, a rozišli sa domov.