• Úspech našich študentov v Biblickej olympiáde

          • Dňa 28. marca 2023 sa v priestoroch ZŠ Lesnícka 1 v Prešove, uskutočnilo protopresbyterátne kolo Biblickej olympiády, na ktorom úspešne prezentovali svoje biblické vedomosti aj študenti nášho gymnázia. Žiaci 2. A triedy - Emma Holečková, Juraj Ondovčík a Stanislav Seman, sa vo svojej kategórii umiestnili na 3. mieste.

             Úspešným súťažiacim srdečne blahoželáme. 

          • Múzeum obetí komunizmu

          • Dňa 29.marca 2023 sa maturanti z dejepisu 3.A a 4.A triedy spolu s Mgr. Hrehovou zúčastnili exkurzie Múzea obetí komunizmu v Košiciach. Exkurzia obnášala prehliadku s lektorom, ktorý ich oboznámil s perzekúciami minulého režimu počas druhej Československej republiky. Pomocou audionahrávok si mohli vypočuť osobné príbehy ľudí, ktorí boli v pracovných táboroch, väzniciach či inak sankciovaní ako nepriatelia režimu. V druhej časti exkurzie  absolvovali workshop na tému "odvlečení do gulagu", kde si študenti mohli okrem iného vyskúšať napísať samizdat na písacom stroji alebo prelistovať v dobovej tlači. 

             

          • Deň učiteľov

          • Milí študenti,

            ďakujeme, že ste! Ďakujeme nielen za skvelý deň, za prejav úcty a vďaky, za fantastické koláčiky a kvietky, ale aj za vašu snahu a prácu pri naberaní vedomostí a zveľaďovaní našej školy. Prajeme veľa úspechov a požehnania vo vašich životoch.

            Váš pedagogický zbor

          • Hodiny geografie na letisku v Košiciach

          • Skupina našich žiakov, ktorí tento rok maturujú z predmetu geografia, sa zúčastnili hodín geografie realizovaných na letisku v Košiciach.

            Cieľom návštevy nášho 2. najdôležitejšieho letiska bolo zoznámiť sa s fungovaním tohto segmentu dopravy v kontexte terciárneho sektora hospodárstva.

            Súčasťou tejto aktivity bola i návšteva Múzea letectva či sledovanie pristávania pravidelnej linky Viedeň - Košice priamo na dráhe letiska a počúvanie komunikácie pilotov.

            Návšteva košického letiska bola realizovaná v nadväznosti na Zoom hodinu geografie, ktorej sa počas pandémie zúčastnil riaditeľ letiska Ing. Tomáš Jančuš, PhD.

          • ZATOČ S ODPADOM - online projekt SAŽP

          • Naša škola sa každý mesiac zapája do kampane Zatoč s odpadom cez výzvy, ktoré smerujú žiakov k zodpovednejšiemu správaniu sa voči našej planéte. Prostredníctvom desiatich tematických aktivít chceme prispieť k zlepšeniu osvety a informovanosti o aktuálnej téme - nakladania s odpadmi. Veľmi sa tešíme, že vďaka aktívnemu zapojeniu sa sme získali cenu v podobe zeleného balíčka ,,greenfluencera“. Vzdelávacie materiály spestria výučbu environmentálnej výchovy, ktorú máme ako prierezovú tému. Fotku aj z nášho SWAPU nájdete na nasledujúcom linku. https://www.ewobox.sk/clanok/co-ukryva-moj-satnik

          • Jarné prázdniny s absolventmi - bonus

          • Martina Bačinská,

            Prešovská Univerzita, odbor: Predškolská a elementárna pedagogika Čítanie príspevkov bývalých študentov gymnázia vo mne posledné dni vyvolalo úsmevné spomienky. Preto som sa Vám rozhodla napísať poďakovanie a snáď aj inšpiráciu a motiváciu pre žiakov,ktorí sa pre Vaše (naše) gymnázium práve rozhodujú. Volám sa Martina a na gymnáziu som študovala viac než pred 10 rokmi. Stala som sa súčasťou vynikajúceho kolektívu, ktorý podporil moje sny a motivoval ma napredovať. S niektorými spolužiakmi sme v kontakte dodnes:). Štúdium bolo niekedy náročné ale naši učitelia vždy našli spôsob ako nás posunúť vpred . Naučili nás nevzdávať sa pri prekážkach a mnohí boli pre nás vzorom. Na hodinách sme mali aj veľa zábavy, chodili sme na výlety, cestovali do zahraničia. Moje rozhodnutie (teda aj mojich rodičov keďže som mala 15:D) rozhodne neľutujem. Na gymko prišiel dokonca aj môj mladší brat. Dnes žijem šiesty rok v Londýne. Pracujem ako učiteľka v Montessori materskej škole a cez víkendy učím slovenčinu vo víkendovej jazykovej škole. No a keďže školou to nekončí, ďalej sa vzdelávam... Gymnázium ma jednoznacne naučilo ako veriť. Veriť nie len v "toho hore" ale aj v to, že s jeho pomocou nájdeme dôveru vo vlastné schopnosti, odvahu robiť veľké rozhodnutia a môžeme sa vydať na cestu za plnením si snov. Posielam srdečné pozdravy z dnes slnečného Londýna a ďakujem všetkým, ktorí viedli moje kroky počas môjho štúdia na gymnáziu. Ozvite sa keď budete v UK, rada Vás uvidím.

          • Jarné prázdniny s absolventmi - záverečný pozdrav

          • Mgr.art. Marek Rozkoš, ArtD.,

            Akadémia umení v Banskej Bystrici, odbor: herectvo

            Ahojte priatelia. Som rád, že môžem prispieť do tejto spomienkovej rubriky školy, ktorú som aj ja absolvoval. Je to už nejaký ten rok, čo sme sa so spolužiakmi tešili z úspešne absolvovanej maturity. Rád spomínam na obdobie strednej školy, pretože to obdobie bolo vskutku bohaté na rôznorodé zážitky. Rôznorodé znamená, že od bežných "prestávkových" dobrodružstiev, cez diskotéky až k duchovným obnovám Medzi tým, k čomu som sa skrze strednú školu dostal bolo aj divadlo. A práve vďaka rôznym aktivitám, ktoré s divadlom súvisia som dospel k rozhodnutiu venovať sa divadlu a hereckému umeniu aj profesionálne. Vyštudoval som Akadémiu umení v Banskej Bystrici. Môj vzťah k divadlu a umeniu sa postupom času prehlboval natoľko, že som sa mu začal venovať aj pedagogicky a výskumne a absolvoval som doktorandské štúdium na mojej alma mater v Banskej Bystrici. Už osem rokov som členom činohry Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene a zároveň na Akadémii umení vyučujem budúcich hercov javiskovú reč, dabing a koordináciu reči a pohybu ako odborný asistent. Môj sen sa mi teda splnil – robím to čo ma nesmierne baví, napĺňa a obohacuje. Za ten pomerne ešte krátky čas čo som v divadle som mal možnosť zahrať si krásne herecké postavy v rôznych žánroch. Navyše v súčasnosti sa ten môj sen rozšíril okrem divadelnej aj o filmovú tvorbu. Jeden by si možno povedal, že som vo svojej oblasti už dosiahol všetko. Možno sa to tak javí, lenže ja chcem na sebe ďalej tvrdo pracovať a zlepšovať sa v tom, čo robím, lebo vždy je čo zlepšiť. Opatrujte sa a posielam pozdravy do Prešova.

            Marek

          • Jarné prázdniny s absolventmi - nedeľa

          • Stanislava Jaselská,

            Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Lekárska fakulta, odbor: všeobecné lekárstvo

            Patrím medzi prvých absolventov GPPG. Je to malé gymnázium s rodinnou atmosférou. Štúdium na gymnáziu nebolo len o vedomostiach, ktoré nám chceli odovzdať naši učitelia, ale hlavne o výchove slušných a morálnych ľudí. Učitelia sa snažili v každom z nás rozvinúť náš jedinečný charakter osobnosti. Naučili sme sa rešpektovať druhých a veľa z nás našlo hlbšiu cestu k Bohu. Gymnázium nám počas štúdia umožnilo vzdelávať sa vo viacerých jazykoch, absolvovať zahraničné výlety a možnosť zapojiť sa do súťaží a odborných činností. Po skončení gymnázia som študovala na lekárskej fakulte UPJŠ do roku 2014. Pracujem ako lekárka v odbore neurológia v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach.

             

          • Jarné prázdniny s absolventmi - sobota

          • Prázdniny ešte nekončia...

            Zuzana Regensbogenová,

            Prešovská univerzita, Pedagogická fakulta, študijný program: Primárna pedagogika a pedagogika psychosociálne narušených.

            Urobiť krok do neznáma (v mnohých ohľadoch) a prísť študovať na gymnázium bl. biskupa Gojdiča bolo tým najlepším rozhodnutím, ktoré som mohla pred nástupom na strednú školu urobiť. Roky štúdia na tejto škole boli pre mňa obohatením ako po intelektuálnej stránke, tak i po stránke duchovnej. Veľmi oceňujem individuálny, ohľaduplný a profesionálny prístup pedagógov k svojim študentom. Nižší počet študentov napomáha dotvárať príjemnú priateľskú a rodinnú atmosféru školy. Veľkým prínosom pre mňa boli i nadobudnuté priateľstvá, z ktorých mnohé trvajú doteraz. Dnes môžem s vďačnosťou skonštatovať, že moje prvotnému rozhodnutie študovať na našej škole ovplyvnilo i moje ďalšie smerovanie a priviedlo ma na miesta, na ktoré by som sa inak nedostala. Som vďačná, že moje kroky po skončení štúdia na vysokej škole ma opäť priviedli na pôdu našej spojenej školy a mohla som sa stať znova jej súčasťou. Ak by som sa mohla rozhodnúť ešte raz, som presvedčená, že by som sa znova rozhodla rovnako a neoľutovala by som to.

          • Jarné prázdniny s absolventmi - piatok

          • Kvetoslava Luteranová,

            Prešovská univerzita v Prešove, Filozofická fakulta, odbor: učiteľstvo dejepisu a výchovy k občianstvu. 

            Ak si s odstupom rokov pri spomienke na strednú školu poviete, že by ste sa rozhodli rovnako a znova si vybrali práve túto školu, tak to môže znamenať len to, že to bola naozaj dobrá škola, ktorá vám čo to dala. A ja to mám presne takto. Dokonca na túto životnú etapu veľmi rada spomínam. 

            Práve tu som sa aj vďaka inšpiratívnym pedagógom len utvrdila v tom, čo naozaj chcem v živote robiť. Ich prístup bol často individuálny, čo vnímam ako veľké plus. Aj vďaka tomu bol prechod na univerzitné učivo jednoduchší a prirodzenejší, nakoľko na maturitných seminároch sme boli nútení sa na „skúšku dospelosti“ poctivo pripraviť. Som rada, že od nás boli očakávané čo najlepšie výkony, pretože sme odchádzali na vysoké školy s pevným základom informácií. 
            Tiež rada spomínaj aj na život na NAŠOM gymnáziu. Či už to boli duchovné obnovy, plesy, výlety alebo rôzne popoludňajšie aktivity, ktoré prispeli k tvorbe kolektívu a vytvoreniu priateľstiev, z ktorých mnohé trvajú dodnes.

          • Jarné prázdniny s absolventmi - štvrtok

          • Štvrtok poletujeme...

            Jozef Pavlinský, 

            Technická univerzita v Košiciach, Letecká fakulta, odbor: Prevádzka lietadiel

            Vyštudoval som Technickú univerzitu v Košiciach, Leteckú fakultu v odbore prevádzka lietadiel, čo v praxi znamená zameranie v konštrukcii a údržbe lietadiel. Aktuálne sa snažím dokončiť aj PhD., ktoré som musel na nejaké obdobie prerušiť. Lietadlá ma bavili odmala a lietal som už aj keď som študoval na našom gymnáziu. Teraz sa síce nevenujem na full time vyštudovanému oboru, no hádam aj to príde časom. Nie všetky kroky v živote totiž prídu podľa plánu, no o tom život je a treba sa s ním niekedy popasovať. Ani výber strednej školy nebol pre mňa prvoplánovo na Gymnázium bl. biskupa Gojdiča, no dnes viem, že lepšiu voľbu som si vybrať nemohol. Keďže sa všetko deje pre niečo tak aj to, že som sa nedostal na takú školu, akú som chcel, ale zavialo ma na GPPG dávalo zmysel, aj keď mi to došlo až neskôr. Pre mňa to bola škola so super atmosférou, so skvelými zážitkami a samozrejme bezpochyby aj so skvelými a profesionálnymi pedagógmi. V triede sme boli skvelá partia na čele s najlepšou triednou učiteľkou. Aj keď sme síce neboli vždy ukážkoví, myslím, že naša Béééčka stála za povšimnutie a všetci máme na strednú len tie najlepšie spomienky. Preto, milí študenti, užívajte si študentské časy, je to najkrajšie obdobie života a rád by som sa do toho obdobia vrátil. 

             

          • Jarné prázdniny s absolventmi - streda

          • S požehnaním...

            Mgr. Peter Leško,

            Prešovská univerzita, Gréckokatolícka teologická fakulta, študijný program: Katolícka teológia

            Rozhodnutie študovať na gymnáziu blahoslaveného biskupa Gojdiča bolo bezpochyby jedným z najlepších rozhodnutí, aké som vo svojom doterajšom živote uskutočnil. Čas strávený v škole sa vďaka úžasnému kolektívu študentov, rodinnému prostrediu a osobnostne i profesijne kvalitným profesorom nezúžil len na nevyhnutnú nepríjemnosť, ktorú treba prežiť, ale bol časom, ktorý ma všestranne obohatil. Ako veľké pozitívum vnímam jasné hodnotové nastavenie školy, ktoré je zamerané nielen na intelektuálny, ale aj duchovný rast a dozrievanie študentov. Myslím, že práve duchovne zamerané aktivity a priestor, ktorý pre nich bol vyhradený mi pomohol i v rozhodovaní o mojom ďalšom smerovaní. Ďalším prínosom boli hlboké priateľstvá, z ktorých mnohé trvajú dodnes. Moje kroky po štúdiu na gymnáziu viedli na Gréckokatolícku teologickú fakultu Prešovskej univerzity, ktorú som úspešne absolvoval aj vďaka základom ktoré boli položené už počas štúdia na strednej škole. Aktuálne pôsobím ako gréckokatolícky kňaz, mám rodinu, no i vo víre rôznych povinností neraz s radosťou a úsmevom na tvári spomínam na obdobie štúdia na našom gymnáziu.

          • Jarné prázdniny s absolventmi - utorok

          • Inšpirácia aj pre dievčatá: poď aj Ty do IT

            Ráchel Saraková,

            Technická univerzita v Košiciach, Fakulta elektrotechniky a informatiky, odbor Informatika, študentka, ktorá popri štúdiu učí informatiku na strednej škole v Košiciach

            Individuálny prístup k študentovi je bohatstvom, ktoré ponúka Gymnázium bl. biskupa Gojdiča. Práve vďaka vnímavosti učiteľov na talent študenta, mi táto škola pomohla odhaliť moje silné stránky a nasmerovala ma k ďalšiemu štúdiu. Ochota učiteľa venovať študentovi čas aj nad rámec predpísaných hodín bola jedna z mojich skúseností, ktoré mi napomohli zvládnuť aj učivo, ktoré som potrebovala pri prechode na vysokú školu. V škole je cítiť rodinnú a priateľskú atmosféru, ktorá sa dá zažiť nie len v obyčajné školské dni, ale aj pri rôznych aktivitách a výletoch, ktoré škola organizuje.

            Na tejto škole som nikdy nebola číslo, vždy som bola Ráchel. A za to som dodnes vďačná.

          • Jarné prázdniny s absolventmi - pondelok

          • V prvý deň jarných prázdnin vás pozdravuje Mária Gromošová,

            Filozofická fakulta, Univerzita Komenského v Bratislave, Filológia so zameraním na prekladateľstvo a tlmočníctvo - španielsky jazyk a kultúra, portugalský jazyk a kultúra

            Najlepšia vec, aká sa vám môže na strednej škole stať, je, že nájdete smer, ktorým sa chcete uberať, pre ktorý sa zapálite tak, že vás to už nikdy neprejde. A to sa, chvalabohu, stalo mne. Objavila som svoju vášeň pre jazyky, začala som sa učiť po španielsky a vďaka láskavému, ľudskému a profesionálnemu prístupu mojich učiteliek som sa viackrát zúčastnila celoslovenskej olympiády zo španielskeho jazyka a tento brutálne krásny jazyk som dokonca spolu s jazykom portugalským aj vyštudovala (a dnes ma aj živí). Pôvodne som vyštudovala tlmočníctvo a prekladateľstvo na Univerzite Komenského, ale už počas školy som dávala súkromné hodiny španielčiny a začalo ma to ťahať učiteľským smerom, tak som si urobila aj doplňujúce pedagogické štúdium. S láskou spomínam na všetky pekné momenty, čo som na škole zažila.

          • Jarné prázdniny s absolventmi

          • Naši úspešní…počas jarných prázdnin vám predstavíme niekoľko mladých ľudí, s ktorými sme mali tú česť pracovať. Do školy sme ich prijali ako päťnásťročné deti, po maturite vykročili s požehnnaním do nového života. Nuž, tu sú…

          • Prekladateľská súťaž

          • Naši žiaci sa zúčastnili prekladateľskej súťaže Juvenes Translatores (Mladí prekladatelia), ktorá sa organizuje pod záštitou EU. Anna Samseliová z 3. A bola ocenená čestným uznaním za kvalitu prekladu. Blahoželáme a tešíme sa spolu s ňou z tohto prestížneho úspechu.