• DOD

          • Milí deviataci, vážení rodičia a výchovní poradcovia,

            radi Vás privítame na našom Dni otvorených dverí. Čaká Vás jedinečná atmosféra, zaujímavý program i malé prekvapenie.

            Tešíme na Vás!

          • Nie drogám - finále

          • Po prebojovaní cez obvodné kolo sme sa dňa 24.11. zúčastnili finále športovo-zábavnej súťaže Nie drogám. Žiaci sa snažili zo všetkých síl vybojovať cenné sekundy v netradičných disciplínach na, ktoré sa len ťažko pripraviť. V zložení Jakub Gulič (4.A), Erik Vaščák (4.A), Martin Suchár (4.A), Sofia Mikulová (3.A), Karin Dzuricová (3.A) a Anna Bakošová (3.A) sme vybojovali výborné 3. miesto spomedzi všetkých škôl. Gratulujeme k úspešnej reprezentácií školy. 

          • Juvenes Translatores

          • Dňa 23.11 2023 sa uskutočnila prekladateľská súťaž Juvenes Translatores. Neboli sme síce vybraní do oficiálnej časti, v ktorej sa zúčastnilo 14 slovenských škôl, ale žiaci z 3.A., Emma Holečková, Juraj Ondovčík a Sebastián Szanto, sa zapojili do miestneho kola súťaže. Úlohou bolo preložiť text z anglického jazyka do slovenského jazyka.

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť v súťaži.

          • Návšteva Múzea rusínskej kultúry v Prešove

          • Dňa 24.11.2023 vybraní  žiaci nášho gymnázia spolu s p. riaditeľom  navštívili Múzeum rusínskej kultúry v Prešove. Pri príležitosti výročia Novembra 1989  boli súčasťou verejnej nahrávky na tému Rusíni po roku 1989 s hosťami - Igorom Lattom (bývalý herec Divadla Alexandra Duchnoviča), Vladimírom Protivňákom (predseda rusínskej obrody),Ľubou Kráľovou (riaditeľka rusínskeho múzea). A práve pani riaditeľka nám pred začiatkom samotnej nahrávky ochotne predstavila časť expozície múzea, ktoré bolo venované asi najznámejšiemu Rusínovi na svete Andymu Varholovi. Po vypočutí zaujímavých faktov z jeho života sme si mohli obhliadnuť aj niektoré vzácne originály jeho prác. Následne sme boli prostredníctvom nahrávky v internetovom rádiu Rusyn fm súčasťou zaujímavej diskusie spomínaných hostí, ktorí diskutovali nielen o tom, ako prežívali udalosti novembrovej nežnej revolúcie, ale obohacujúce bolo počúvať aj históriu a pokrok, ktorý táto menšina v posledných desaťročiach zaznamenala.

          • Finančná gramotnosť v praxi

          • V dňoch 15.11. a 22.11. 2023 naši štvrtáci – maturanti absolvovali zaujímavú prednášku spojenú s besedou o finančnej gramotnosti v praxi. Náš bývalý absolvent - školiteľ z firmy Partners vtiahol pútavým spôsobom štvrtákov do sveta financií. Oboznámil ich ako si správne naplánovať svoje financie, naučil ich nové pojmy v oblasti investovania, či ako sa nestratiť vo finančnom svete. Budeme sa tešiť na jeho ďalšiu návštevu. Ďakujeme.

          • Okresné kolo vo florbale chlapcov

          • Dňa 22.11.2023 sa v hale hotelovej akadémie v Prešove konalo okresné kolo vo florbale chlapcov, ktorí nastúpili v tejto zostave: Baka Rastislav, Golodžej Lukáš, Jenča Tadeáš, Krivý Patrik, Krivý Šimon, Leško Samuel, Marcin Ján Joachim, Suchár Martin, Vaščák Erik, Sekera Tadeáš Mikluš.

            Turnaj stredných škôl hodnotím ako veľmi kvalitný z hľadiska prezentovanej úrovne hry, ale aj ohľadu k nasadeniu a fair play na ihrisku. Naši chlapci podali výborné výkony, avšak odbornosť florbalistov a hokejbalistov bola pre nich priveľkou prekážkou. Ďakujem všetkým za skvelé vystúpenie a za vzornú reprezentáciu školy.

            Mgr. Lamač Roman

             

          • Viete ako rozvíjať analytické myslenie, aktívne učenie?

          • Dňa 15.11.2023 sa študenti 3.A triedy odborne vzdelávali na inovatívnom seminári s lektorkou Zuzanou Labašovou pod názvom „Ako správne kriticky myslieť“. Súčasná doba všetkých stále viac podnecuje k tomu, aby vedeli kriticky myslieť a rozlišovať fakty od výmyslov. Vďaka semináru sú naši študenti na dobrej ceste k objavovaniu hlbších právd a pochopeniu komplexného sveta. Budú sa snažiť uspieť v dnešnom svete a rozvíjať svoje myslenie tak, aby boli flexibilní, kreatívni a pevne ukotvení v logike.

          • IT show

          • Dňa 10.11.2023 sa boli budúci maturanti z informatiky pozrieť na IT Show v Košiciach. Celá akcia sa odohrávala v obchodnom centre Optima, do ktorej zavítali aj naše známe slovenské osobnosti. Mohli sme si tam pozrieť najnovšie i9 14th gen. procesory od Intel, herné notebooky Lenovo, Asus a tak isto aj herné príslušenstvo od rôznych značiek. V kinosále boli rozostavané herné notebooky, na ktorých si študenti mohli zahrať hry. Prebiehal tam turnaj v hre League of Legends, kde sa hralo o rôzne ceny. Všetkým sa to veľmi páčilo a už sa tešíme na ďalší rok.

          • Nie drogám

          • V piatok 10. 11. 2023 sa naša škola zúčastnila prestížnej súťaže Nie drogám organizovanej ABC CVČ. V súboji obvodného kola škôl sme sa umiestnili na prvom mieste. Školu reprezentovali Sofia Mikulová, Karin Dzuricová a Anna Bakošová z 3.A triedy a Jakub Gulič, Martin Suchár, Erik Vaščák zo 4.A. O dva týždne 24.11. nás čaká finále obvodného kola, kde si zmeriame sily s víťazmi ďalších kôl. 

          • Hlasovanie o Cenu verejnosti za najkrajšiu fotografiu

          • Naša študenta Anna Samseliová sa zúčastnila fotografickej súťaže o najkrajšie zábery z Prešovského kraja za rok 2023. Získala čestné uznanie v tento súťaži a jej fotografia sa môže dostať aj na výstavu v Divadle Jonáša Záborského.

            Organizátorom fotosúťaže Choď a foť je už 11 rokov Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska. Cieľom súťaže je predstaviť krásy a zaujímavosti Prešovského kraja širokej verejnosti prostredníctvom fotografií, ktoré svoje miesto nájdu aj na putovnej výstave.

            Prosíme, podporte našu študentku Annu Samseliovú svojim likeom na jej fotografiu, ktorá je v 18. poradí s názvom Obdiv (Človek a kraj) . Všetky dôležité informácie nájdete na tomto linku (je potrebné rozkliknúť a dať like): 

            https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid024HPHxWJq6aMuhGj1i331CAxxGMCNXEES2k7g

            CKG8imxarPDtpj56TtwR8TTMtHRGl&id=100064815903377&sfnsn=mo

            Ďakujeme za Vašu podporu a spoluprácu.

          • Sviatok školy bl. biskupa Gojdiča

          • Dňa 6. novembra sme oslávili výročie blahorečenia patróna našej školy. Zišli sme sa v chráme Povýšenia Svätého Kríža a slávnostne sme si pripomenuli nášho bl. biskupa Gojdiča. Svojou prítomnosťou nás poctil aj vladyka Peter Rusnák, s ktorým sme si spoločne vypočuli životopis biskupa a krásne skladby v podaní žiakov gymnázia.

          • Účelové cvičenie

          • Žiaci 1. a 2. ročníka gymnázia absolvovali v peknom počasí účelové cvičenie. To pozostávalo z pešieho pochodu na prešovskú kalváriu a teoreticko-zábavnej časti v priestoroch školy. Naučili sa základnú prvú pomoc, oživovanie, polohovať bezvedomého do stabilizovanej polohy a základy pri šoku. V druhej časti mali netradičné pohybové aktivity, ktoré preverili ich koordinačné schopnosti. 

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Aj naša škola sa tento rok zapojí do 6. ročníka celosvetovej výzvy „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“ s cieľom potešiť seniorov na Vianoce malým darčekom, ktorý ich zahreje pri srdci. Preto Vás prosíme, aby ste naplnené krabičky (po prípade niečo zo zoznamu) prinášali triednym učiteľkám (ZŠ, MŠ, GYM) do 30.11.2023.

            Už vopred Vám ďakujeme. 

          • Triedne aktívy

          • Vážení rodičia!

            Oznamujeme Vám, že dňa 16. novembra 2023 /vo štvrtok/ sa uskutočnia triedne aktívy formou konzultácií v čase od 15.30 do 17.00 hod. Srdečne Vás pozývame a tešíme sa na Vašu účasť.

             

          • Ponožkový október

          • Ešte slnečný október sa v celej našej škole niesol v znamení zbierania ponožiek pre sociálne znevýhodnených občanov. V pestrofarebnej škatuli vyrobenej špeciálne pre tento účel a strategicky umiestnenej pri vchode školy bolo 57 párov. Pred sviatkom Všetkých svätých si ich prevzali pracovníci združenia Podaj ďalej. Všetkým darcom zo srdca ďakujeme!