• Sviatok školy
          • Sviatok školy

          • Dňa 4.11.2022 (piatok) bude naša škola sláviť sviatok patróna našej školy bl. biskupa Pavla Petra Gojdiča. Sv. liturgia bude v chráme Povýšenia sv. Kríža (Sekčov) o 10:30 hod. O 10:00 hod. sa začne akadémia.

            Žiaci prídu priamo do chrámu, pred chrámom ich budú čakať triedni učitelia. Po sv. liturgii idú žiaci domov.

        • Jesenné prázdniny
          • Jesenné prázdniny

          • Termín prázdnin je od 28.10. - do 31.10.2022.

            Posledný deň vyučovania pred začiatkom prázdnin je 27.10.2022 (štvrtok). Začiatok vyučovania po prázdninách je 2.11.2022 (streda).

          • Rozhovor so Sydney Karpowich (EN - SK)

          • Milí žiaci a pedagógovia,

            od začiatku školského roka na našom gymnáziu pôsobí naša nová kolegyňa Sydney Karpowich. Zo Spojených štátov (USA) k nám pricestovala vďaka získaniu štipendia Fulbrightovho projektu, ktorý umožňuje slovenským stredným školám získať amerického kolegu. Hlavnou náplňou jej práce je asistovať pri výučbe anglického jazyka a žiaci tak môžu byť v pravidelnom kontakte s osobou z anglicky hovoriacej krajiny.

            Koncom septembra realizovali so Sydney interview tri naše maturantky. V rozhovore sa dozvedeli zaujímavé informácie z jej života, dôvodoch výberu Slovenska, jej prvých dojmoch z Prešova, ďalších životných plánoch či odporúčaniach pre našich žiakov.

            Prinášame vám prepis tohto rozhovoru v oboch jazykových mutáciách, a to anglickom a slovenskom. K rozhovoru sa dostanete po prekliknutí a otvorení súboru.

            Interview with Sydney Karpowich - Rozhovor so Sydney Karpowich EN - SK (pdf) 

            Prajeme príjemné čítanie a ďakujeme našim žiačkam za realizáciu a prípravu tohto rozhovoru.

        • Naplánuj si s nami Dress code na celý týždeň
          • Naplánuj si s nami Dress code na celý týždeň

          • Čo na seba? Je to každodenná dilema. Ale ako to zmeniť? Jednoduchým plánovačom – Dress code na celý týždeň (7.11.-11.11.2022). Ku každému dňu ti dáme jeden kľúčový Dress code, ktorý by si mal zakomponovať do svojho outfitu, no ako outfit dotvoríš je už len na tebe. Nezabúdaj na fakt, že v škole sa musíš cítiť pohodlne. Tešíme sa na tvoj skvelý Dress code.

        • Pridaj sa do filmovej výzvy!
          • Pridaj sa do filmovej výzvy!

          • V mesiaci november sa uskutoční pre našich žiakov ďalšie kolo filmovej výzvy v anglickom jazyku. Aj tentokrát bude hlavným cieľom výzvy sledovanie filmov v anglickom jazyku a jeho zdokonaľovanie. 

            Všetci žiaci gymnázia, ktorí majú záujem o zapojenie, sa môžu prihlásiť cez prihlasovací formulár, ktorí im bol zaslaný správou v Edupage. 

            Výzva je pre všetkých, ktorých fascinuje svet kinematografie, chcú sa zlepšovať v anglickom jazyku alebo sa chcú dozvedieť o vhodných stratégiách sledovania filmov v anglickom jazyku. 

            Tento rok sa bude špeciálne na filmovej výzve podieľať i naša kolegyňa z USA Sydney Karpowich

            Tešíme sa na všetkých zúčastnených!

            Viktor Verba, Jana Mihaľová, Andrea Korkobcová, Sydney Karpowich

          • Návšteva - prevencia drogových závislosti

          • Všetci máme radi návštevy. Babka, dedko, krstní rodičia…. Ale čo, ak k nám pride človek, ktorého by sme do domu nepustili, čo ak na dvere zaklope narkoman, klamár, lenivec  a zlodej v jednej osobe? Nuž, takému by dvere, dlane a srdce veru otvoril málokto z nás. A predsa sa zázrak prijatia takýchto ľudí uskutočňuje každodenne. Dom “Campo della Vita” Comunita Cenacolo je miestom prijatia, ochrany a hľadania nového, zdravého začiatku života bez závislostí.

            Peklom na zemi si prešla rodina nášho hosťa, ktorého do školy priviedol dňa 20.10. otec Rastislav Baka. Jožko rozprával o tom, ako sa stali drogy jeho najbližšou rodinou, k čomu viedol jeho hriešny život, ako hrozné obdobie jeho závislosti zasiahlo jeho blízkych. Božím zásahom sa dostal do komunity Cenacolo. V Bosne a Hercegovine ho otvorila rehoľná sestra, dnes známa ako matka Elvíra. Jožko sa učil skoncovať so svojou závislosťou osvedčenými duchovnými prostriedkami: modlitbou ruženca, svätou liturgiou, každodennou fyzickou prácou, pôstom a každodenným životom s chlapcami s rovnakou minulosťou. Misiou sa mu stal celý svet. Precestoval veľké množstvo krajín, v ktorých komunita pôsobí a všade priložil ruku k Božiemu dielu.

            Jožko našich žiakov požiadal o podporu v modlitbe za uzdravenie od závislostí a povzbudil ich k čistému životu bez preparátov, ktoré ničia životy mnohých ľudí.

        • Milión detí sa modlí ruženec 2022
          • Milión detí sa modlí ruženec 2022

          • Každoročne sa na celom svete 18. októbra o 9. hodine spájajú deti v modlitbe posvätného ruženca, kedy sa modlia za mier a jednotu vo svete. Táto modlitebná iniciatíva chce pomôcť rozdúchať plameň viery v silu modlitby. Touto celosvetovou ružencovou kampaňou sa pripomínajú slová Panny Márie z Fatimy, že modlitba s dôverou dieťaťa môže skutočne zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť pokoj. Aj žiaci našej školy sa pridali k tejto iniciatíve. Modlitba posvätného radostného ruženca bola predmodlievaná o. Rastislavom Bakom, duchovným správcom školy a žiakmi cez školský rozhlas. Žiaci sa do tejto modlitby zapájali v triedach so svojimi triednymi učiteľmi.

          • Účelové cvičenie 1.A a 2.A

          • Dňa 17.10.2022 sa uskutočnilo účelové cvičenie žiakov 1.A a 2.A triedy. Vďaka spolupráci so zanietenými ľuďmi z organizácie Strážcovia pravých pokladov storočí naši žiaci zažili historicko - náučné dopoludnie pri stredovekom kamennom hrádku v obci Obišovce. Zúčastnení symbolicky prispeli k obnove veže vynesením stavebných kameňov. Mnohí z nich mali prvýkrát možnosť spoznať jeden zo šiestich hradov, ktoré sú združené pod názvom Prešovská hradná cesta.

          • Deň nezábudiek

          • V dňoch 5. - 7. októbra 2022 sa študenti 3.A triedy zapojili do verejnej zbierky Deň nezábudiek, ktorú každoročne organizuje združenie Liga za duševné zdravie. Naši dobrovoľníci predávali modrú nezábudku ako symbol krehkosti duše, pričom výťažok bol venovaný práve ľuľom, ktorí trpia rôznymi duševnými poruchami. Aj touto zbierkou chceme upozorniť na dôležitosť duševného zdravia

             

          • Naši žiaci sa inšpirovali na Inštitúte anglistiky a amerikanistiky

          • Inštitút anglistiky a amerikanistiky Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity je druhou najväčšou vysokoškolskou inštitúciou na Slovensku, ktorá sa zaoberá anglickým jazykom, literatúrou a kultúrou.

            O tom, aké možnosti štúdia a osobného rozvoja poskytuje, sa dozvedeli žiaci druhého až piateho ročníka nášho gymnázia v rámci organizovanej prehliadky, ktorá sa uskutočnila 12. októbra 2022. Centrom inštitútu nás previedol pán riaditeľ prof. PhDr. Milan Ferenčík, PhDNásledne sa žiaci zúčastnili prednášky zameranej na kultúrne aspekty anglosaského sveta, ktorú viedol Jonathan Gresty, M.A., PhD. Na záver žiaci absolvovali krátku exkurziu v priestoroch univerzity. Návštevy  Prešovskej univerzity sa zúčastnila i Sydney Karpowich, ktorá na našom gymnáziu pôsobí ako asistentka anglického jazyka v rámci Fulbrightovho programu.

            Zúčastnení ocenili príjemnú, otvorenú atmosféru, ktorá naznačovala, že štúdium na inštitúte nie je len o knihách, ale hlavne o rozvoji reči, poznania, osobných vzťahoch a osobnostnom raste.

            3 prílohy • Skontrolované Gmailom

             

          • Tradičný večer v slovensko-americkom kontexte

          • V súvislosti s pôsobením americkej asistentky na našej škole si žiaci participujúci na projekte pripravili večer vo svetle slovenských tradícií, zvykov, tancov či jedál.

            Cieľom večera bolo predstaviť našej kolegyni Sydney Karpowich tradičnú kultúru našej krajiny. Žiaci si preto pripravili tradičné jedlá, prezentácie o vybraných regiónoch Slovenska či tance typické pre región Šariša. Večer sa niesol v duchu zdieľania skúseností o živote na Slovensku ako i v Spojených štátoch.

            Americká asistentka pôsobí našej školy v rámci Fulbrightovho programu, ktorý ponúka možnosti získania amerického asistenta na celý školský rok v kontexte výučby anglického jazyka na stredných školách.

            Tešíme sa na ďalšie aktivity a stretnutia.

          • Európsky deň jazykov na našej škole - starší žiaci učia mladších


          • Od roku 2001 je 26. september vyhlásený. za Európsky deň jazykov V tento deň sa aj naša škola premenila na sekcie rôznych európskych štátov. Vďaka gymnazistom žiaci 1. stupňa navštívili Nemecko, Rusko, Španielsko, Anglicko a mnohé iné krajiny. So svojimi triednymi učiteľkami mali aj v triedach pripravené rôzne aktivity. Zoznámili sa s vlajkami jednotlivých štátov a vyrobili ich, dozvedeli sa, koľko máme svetových jazykov, vypočuli si preklad rôznych cudzích slov a sami skúšali ich výslovnosť. Ako sme predpokladali, najväčším zážitkom bola naša aktivita práve pre deti z materskej školy. Rozžiarené očká pri pohľade na matriošky, detské hračky, knižky, dobroty z jednotlivých krajín, potrápili si svoje jazýčky na jazykolamoch. Starší žiaci mali možnosť vyskúšať si jednoduchú konverzáciu v angličtine, videli zaujímavé prezentácie a suveníry.

            Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k pokojnému priebehu tejto akcie a už teraz sa tešíme na ďalší ročník, lebo sa opäť potvrdilo celosvetovo známe príslovie: „Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom.“

          • Tretiaci v Juskovej Voli

          • V dňoch 21.9. – 23.9.2022 prebiehal v GMC Bárka v Juskovej Voli tretí turnus duchovnej obnovy študentov Gymnázia bl. biskupa Gojdiča, na ktorom sa spolu s triednou učiteľkou Mgr. Mikuláškovou zúčastnili študenti 3.A.

            Počas troch dní mali študenti možnosť zažiť pekný a radostný čas spoločenstva so svojimi spolužiakmi, duchovne načerpať pri katechézach, sv. liturgiách či Eucharistickej adorácii.

            Vďaka patrí o. Patrikovi Maľarčíkovi, ktorý duchovnú obnovu viedol, i jeho pomocníkom – animátorom z centra, ktorí mu pri príprave programu pomáhali.

          • Duchovná obnova 1.A a 2.A

          • Tohtoročná duchovná obnova sa síce konala za neustávajúceho dažďa, no to nám nezabránilo vytvoriť si zaujímavý program v interiéri ŠVP v Juskovej Voli.  Toto bola moja už druhá duchovná obnova, takže som mala predstavu, čo sa približne bude diať. Tentoraz  išli s nami aj prváci, čo nám umožnilo nadviazať kontakt s novými ľuďmi a vytvoriť možno dlhoročné priateľstvá. Nie, nebolo to len o tom, že sme sa neustále modlili a mali sväté liturgie. Program bol obohatený prednáškami, aktivitami a samozrejme sme mali voľný čas pre seba . Prvý deň sa skladal zo zoznámenia sa, krátkych spoločenských aktivít, prednášky, liturgie a končil úžasným filmom Unbroken. Náš druhý deň začal rannou modlitbou, pokračoval zaujímavou    prednáškou o ideálnom mužovi a žene. Aby to nebolo len o počúvaní a tichom sedení na stoličke, prednášku spestrila skupinová aktivita: dostali sme makety ženy a muža, náhodne rozdelení do skupín  sme mali nakresliť naše vysnívané ideály. Rozvíjala sa tak naša spolupráca a užili si mnoho veselých chvíľ. Po svätej liturgii  nastal čas na spoločenské aktivity, na ktorých sa zúčastnili aj naše pani učiteľky. Opäť sme boli podelení do troch skupín a zábava sa mohla začať. Čakali nás rôzne stanovištia, kde sme buď cvičili, behali alebo hrali rôzne hry. O smiech a zábavu nebola núdza. Po tom všetkom nasledovala večera, aj keď povestný chlieb, ktorý živí človeka, nám servírovali vo forme málo obľúbenej žemľovky. Našťastie nesklamali domáce zásoby našich starostlivých mamičiek. . Hneď po večeri nasledovala adorácia, kde sme spojili naše hlasy a spievali nádherné piesne.

            Je úžasné, že tie tri dni pomohli upevniť vzťahy medzi tými, čo sa už poznali a dali priestor aj na nadviazanie nových.  Boh sa nás všetkých opäť dotýkal:  jednoducho, osobne a originálne.

            Emma a Viktória, 2.A

          • Naši študenti medzi ocenenými Dofákmi

          • Dňa 20.9.2022 sa v Historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove uskutočnilo oceňovanie úspešných absolventov celosvetovo uznávaného programu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE).

            Medzi ocenenými boli aj piati študenti nášho gymnázia. V školskom roku 2021/2022 úspešne ukončili bronzovú úroveň Jakub Kramár (3.A), Lenka Zálehová (2.A), Rastislav Baka (2.A), Tadeáš Sekera Mikluš (2.A) a striebornú cenu získal Pavol František Seman (5.B).

            Úspešným absolventom srdečne blahoželáme a prajeme veľa vytrvalosti v dosahovaní ďalších cieľov.

          • Duchovná obnova 4.A a 5.B triedy

          • Žiaci 5.B a 4.A sa v úvode septembra zúčastnili duchovnej obnovy v Juskovej voli. Pre žiakov to bola
            posledná duchovná obnova počas ich štúdia. Duchovná obnova sa niesla v duchu citátu Ostaňte
            v mojej láske a jednotlivými témami žiakov previedol o. Patrik Maľarčík. Ďakujeme za požehnaný čas.