• Christos raždajetsja!

          • Dnes sa chystá Panna v jaskyni zázračne porodiť večné Slovo. Raduj sa celý vesmír, nad tou zvesťou. Oslavuj s anjelmi i pastiermi večného Boha, lebo sa nám chce zjaviť ako malé Dieťa. (kondák)

            Drahí naši rodičia a žiaci. Prajeme Vám pokojné, radostné sviatky Vianoc, nefalšovanú radosť z Narodenia nášho Pána Ježiša Krista, prežitú v kruhu svojich najdrahších. V novom roku 2024 veľa zdravia a Božieho požehnania.

            S úctou o. E. Eštvan a spoločenstvo zamestnancov školy.

          • Vianočná akadémia

          • Tradičnou Vianočnou akadémiou naši študenti gymnázia spríjemnili čakanie na Vianoce v dopoludňajších hodinách svojim učiteľom a spolužiakom. Program akadémie v spolupráci so študentským parlamentom pozostával z krásnych piesní, vianočných kolied, prianí a divadelného predstavenia. Každé vystúpenie bolo jedinečné a odmenené potleskom. Prajeme si navzájom krásne a požehnané prežitie vianočných sviatkov a veľa zdravia do nového roka 2024. Rozdávajme lásku, úsmev a dobrú náladu všetkým vôkol seba. Christos raždajetsja!

          • Oznam - jedáleň

          •  

            Oznamujeme stravníkom,

            že dňa 22.12.2023 /piatok/

            bude výdaj obeda skrátený.

            Výdaj obeda bude od 11:00 do 13:00 hod.

          • Beseda s o. Pavlom Hudákom

          • Dňa 12.12.2023 zavítal na našu školu vzácny hosť o. Pavol Hudák, ktorý pôsobí ako rektor pastoračného centra bl. Anny Kolesárovej vo Vysokej nad Uhom. Otec Pavol svoj čas venoval  stovke našich gymnazistov,  ktorým prednášal o problematike vzťahov medzi mladými ľuďmi. Dotkol sa aj toho, prečo láska mnohokrát stroskotáva.  V prednáškach zaznelo mnoho užitočných postrehov a rád, ako si správne vybrať životného partnera, ako sa spoznávať, čo jeden na druhom objavovať a čoho sa naopak strániť. Študenti mohli počuť niekoľko múdrych postrehov, ako napríklad: „muž cíti rozumom a žena rozmýšľa srdcom..... , na ceste za láskou nás chráni čisté srdce a vôľa byť verným..., človek prirodzene túži po láske, pretože tak je stvorený ..., láska je vzťah k Bohu, k sebe a k iným. Kto odmieta vzťah k Bohu, odmieta zdroj lásky, kto odmieta vzťah k sebe, odmieta tvorcu vzťahu, kto odmieta vzťah k blížnym, stáva sa osamoteným človekom“. Toto všetko a množstvo iných cenných informácií bolo počas prednášky umocnené sériou svedectiev o. Pavla, ktoré pramenili z jeho dlhoročnej práce na poli s mládežou.

          • Pygmalion

          • V utorok 5. decembra sa žiaci gymnázia Spojenej školy blahoslaveného biskupa Gojdiča zúčastnili predstavenia Pygmalion v divadle Scala. Režiséri Christian Flint a Paul Stebbings ponúkli kvalitnú produkciu hovoreného slova a bonmotov typických pre rozhovory anglickej spoločnosti začiatku 20. storočia. Príbeh načrtol obraz života mladej predavačky kvetov Elizy Doolittlovej, ktorá sa náhodou zoznámi s egocentrickým profesorom fonetiky Higginsom. Ten uzavrie stávku s plukovníkom Pickeringom, že z dievčaťa z ulice s londýnskym prízvukom Cockney za šesť mesiacov vychová dámu s konverzačnými schopnosťami vojvodkyne. Nácvik sa koná u Higginsovej matky, Eliza čerpá z povolených konverzačných tém: počasie a zdravie. Takto sa v rámci takmer neprerušeného monológu dozvedáme o tlakovej níži, ktorá v najbližších dňoch prinesie zrážky Taliansku, ale aj o rodinných zdravotných záležitostiach širšej rodiny Doolittlovcov. Monológ zavŕši mierne vulgárnym slangovým slovom, ktoré potom ešte dlhšie rezonuje vo vyšších kruhoch. Ak sa projekt podarí, ako sa mladá dáma začlení späť do spoločnosti?

            Ďakujeme hercom za skvelý výkon, žiakom za účasť, sprevádzajúcim pedagógom a pani učiteľke Mgr. Jane Miháľovej, ktorá akciu zorganizovala.

          • EXKURZIA za poznávaním starobylej Budapešti

          • Dňa 1.12.2023 sa naši študenti 1.- 3. ročníka zúčastnili poznávacej exkurzie do starobylej Budapešti, čo zároveň spojili aj s návštevou vianočných trhov. Prvou zastávkou bolo Námestie hrdinov, kde stojí Pamätník Milénia, na ktorom sa týči socha archanjela Gabriela. Ani mrazivé počasie s dažďom im nezahmlilo pohľad na známu Rybársku baštu, budovu Parlamentu, či rôzne iné historické budovy. Popoludní sa rozlúčili so skvelou sprievodkyňou a Széchenyiho mostom prešli ponad Dunaj s cieľom navštíviť voňavé vianočné trhy na Vörösmartyho námestí, kde našli širokú ponuku maďarských gurmánskych špecialít a nakúpili si darčeky na Vianoce. Nechýbala ani tradičná vianočná výzdoba a návšteva Baziliky sv. Štefana.

            Uzimení, ale obohatení históriou a kultúrou Maďarska sa vrátili do školských lavíc a s dobrými pocitmi budú na tento výlet dlho spomínať. Spoločne sa tešíme na ďalšiu poznávaciu exkurziu.

          • Štatistika v praxi

          • Dňa 30.11.2023 naši tretiaci zažili prežili deň so štatistikou. Začali prednáškou na štatistickom úrade. Navprv pán riaditeľ v svojej časti vysvetlil význam, dôležitosť aj históriu štatistiky. Spolu sme si zopakovali základné pojmy, s ktorými štatistika pracuje. Odmenou pre najlepších študentov boli perá s logom štatistikcého úradu. V ďalších častiach prednášky nás oboznámili so štruktúrou štatistického úradu, s národným štatistickým systémom aj so službami, ktoré úrad ponúka občanom. Ponúkli nám možnosť vyskúšať si voľby na „nečisto“ a zúčastniť sa medzinárodnej súťaže v štatistike. Dopoludnie uzavrela praktická časť,  v uliciach mesta Prešov žiaci plnili učiteľkou zadané úlohy.  

          • PišQworky - krajské kolo

          • Dňa 27.11.2023 sa na Gymnáziu Alejová v Košiciach konalo Krajské kolo súťaže v pišQworkách. Našu školu reprezentoval tím Team Synergy v zložení Dominika Jurašeková, Stanislav Seman, Marko Háber, Juraj Ondovčík, Alexander Omachel a Tadeáš Pavelko z 3.A triedy. Na turnaji sa stretlo celkovo 12 tímov, ktoré prišli porovnať svoje sily. Víťazstvo si však mohol odniesť iba jeden. Tento rok sa to podarilo tímu Veni Vidi Vici z Gymnázia v Kráľovskom Chlmci. Víťazom blahoželáme a našim žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy.