• Imatrikulácia 2023

          • Dňa 19. októbra sa v priestoroch našej školy uskutočnila IMATRIKULÁCIA PRVÁKOV, ktorú tradične usporiadali žiaci druhého ročníka. Prváci plnili zaujímavé úlohy, pri ktorých sa poriadne zabavili, ale aj potrápili. Na začiatku boli dosť vystresovaní z toho čo ich čaká, ale nakoniec boli veľmi nadšení. Všetci ukázali svoju kreativitu, šikovnosť a schopnosť spolupráce. Po programe nasledovala diskotéka v tej správnej nálade...

            Milí naši, už oficiálni prváci, pevne veríme, že ste si to užili a prajeme Vám veľa šťastia v štúdiu, veľa skvelých priateľov medzi spolužiakmi, veľa príjemne prežitých chvíľ a nezabudnuteľných zážitkov.

          • Stolnotenisový turnaj

          • V stredu 25.10.2023 sa traja naši študenti (Sekera Mikluš Tadeáš, Gimera Patrik, Baka Rastislav) zúčastnili stolnotenisového turnaja, ktorý usporiadal pán Miroslav Gábor, stolnotenisová legenda z Prešova, a to v spolupráci s CVČ Prešov.

            Turnaja sa zúčastnilo iba dvanásť hráčov, ktorí boli rozdelení do dvoch skupín. Naše trio sa v príjemnom prostredí ZŠ Sibírska nestratilo. Práve naopak. Patrik Gimera odohral turnaj so striedavými úspechmi a skončil na 6. mieste. Rasťo Baka získaval cenné skúsenosti a umiestnil sa v spodnej časti štartového poľa po vyrovnaných zápasoch. Tadeáš Sekera sa stal suverénom turnaja. Prechádzal turnajom s ľahkosťou a až vo finálovom zápase mu súper vzdoroval. Po poslednej loptičke svietilo skóre 3:1 na sety v prospech Tadeáša.

            Chceme sa poďakovať všetkým trom za výborné výkony a za to, že reprezentovali našu školu. Tešíme sa na ďalšie zaujímavé športové zápolenia v rámci školy.

          • Exkurzia na Krajskom súde v Prešove

          • Dňa 24.10.2023 sa maturanti z občianskej náuky spolu s Mgr. Hrehovou zúčastnili exkurzie na Krajský súd v Prešove. Po príhovore a diskusii o voľných témach v justícii nás čakali ukážky príslušníkov zásahovej jednotky a psovodov, dynamické ukážky príslušníkov eskortnej činnosti oddelenia ochrany Zboru väzenskej a justičnej stráže, následne sme boli súčasťou verejného súdneho pojednávania, absolvovali sme sprevádzanú prehliadku historickým sídlom budovy či súkromnú diskusiu v zasadacej miestnosti. Ďakujeme! 

          • Futsalový turnaj - okresné kolo

          • Dňa 23.10.2023 sa žiaci (chlapci) našej školy zúčastnili futsalového turnaja v rámci okresného kola súťaže školského športu.

            V štvorčlennej skupine SPŠ elektrotechnická, SOŠ služieb, SOŠ dopravná a Gymnázia bl. biskupa Gojdiča sa tvrdo bojovalo o každý gól a body pre konečnú tabuľku s možnosťou postupu do ďalšieho kola. Hrací čas bol 1x 25 minút. Už prvý zápas ukázal, že konkurencia je silná a po ťažkom boji sme prehrali so SPŠ elektrotechnickou 1:3. Druhý zápas bol v našej réžii s výsledkom 9:0 proti SOŠ služieb. Posledný duel proti SOŠ dopravnej skončil výsledkom 2:3 v neprospech nášho tímu.

            Chcem sa poďakovať našim študentom, ktorí v dvoch náročných zápasoch podali kvalitné výkony a bojovali o body až do poslednej minúty. Žiaľ, postúpila SPŠ elektrotechnická.

            Súpiska nášho tímu:

          • PišQworky - školské kolo

          • Dňa 18.10.2023 sa konalo školské kolo česko-slovenskej súťaže PišQworky. Do súťaže sa zapojili študenti prvého, druhého aj tretieho ročníka. Do ďalšieho kola postúpili štyri najlepšie tímy, ktoré sa stretnú na oblastnom turnaji na Gymnáziu sv. Moniky v Prešove z víťazmi z iných škôl. Držíme im palce a prajem postup do vyššieho kola.

          • Sviatok školy - odpustová slávnosť

          • Milí rodičia a žiaci. Oznamujeme Vám, že dňa 6.11.2023 (pondelok) budeme na našej škole sláviť sviatok školy. V tento slávnostný deň Vás a Vaše deti  srdečne pozývame na odpustovú slávnosť do chrámu Povýšenia Svätého Kríža na Sekčove, kde o 10.00 hod. bude akadémia venovaná patrónovi školy – bl. biskupovi Gojdičovi a o 10.30 hod. začne svätá liturgia s  vladykom Petrom Rusnákom.

            SRDEČNE VÁS POZÝVAME!!!

             

          • Milión detí sa modlí sv. ruženec

          • Dňa 18. októbra 2023 sa naša škola zapojila do celosvetového projektu Milión detí sa modlí sv. ruženec za mier a jednotu vo svete. Tento projekt organizuje Pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi. Po nádhernej piesni a úvodných slovách duchovného správcu školy o. Rastislava Baku, sa celá škola zapojila do modlitby sv. ruženca, ktorú prostredníctvom školského rozhlasu viedli študenti gymnázia a deti základnej školy.

             

          • Rada školy - oznam

          •  

            Dňa 17.10.2023 sa o 15:00 v miestnosti č.302 (gymnázium)

            uskutoční zasadnutie Rady školy pri Spojenej škole bl. biskupa Gojdiča.

             

          • Štvrtáci navštívili veľtrh GAUDEAMUS SLOVAKIA

          • Ako si správne vybrať budúce štúdium na VŠ? To je jedna z otázok, ktorá víri hlavou našim štvrtákom. Odpoveď študenti hľadali 11.10.2023 na Európskom veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania GAUDEAMUS – AKADÉMIA v Bratislave. Počas veľtrhu mali možnosť získať kompletné informácie o vysokých školách zo Slovenska, Česka i zahraničia. Okrem veľtrhu boli účastní na sv. omši v Dóme svätého Martina, navštívili Bratislavský hrad, odfotili sa pred budovou Národnej rady SR a novo zrekonštruovanou Michalskou bránou prešli do historického centra, kde svoj výlet do hlavného mesta ukončili. Počas akcie ich sprevádzali Mgr. Mikulášková a Mgr. Hrehová.

            Fotoalbum

          • Exkurzia – Krása sa skrýva v podzemí

          • Dňa 13. októbra 2023 sa žiaci 2. ročníka gymnázia, spolu so žiakmi 9. ročníka ZŠ zúčastnili exkurzie Opálových baní v Červenici, ktoré patria medzi najstaršie opálové bane sveta. Žiaci mali možnosť zažiť prehliadku s odborným výkladom z oblasti geografie, histórie, geológie a tak sa dozvedieť o unikátnom bohatstve nášho regiónu. Po prehliadke žiaci absolvovali prechádzku po náučnom chodníku v Chránenom areáli Dubnických baní, ktorý vedie banským revírom.

          • PONOŽKOVÝ OKTÓBER 2023

          • Vedeli ste, že aj obyčajné ponožky môžu niekomu zmeniť a možno aj zachrániť život?

            Pozývame Vás zapojiť sa do kampane OZ Podaj ďalej s názvom Ponožkový október, v ktorej sa zbierajú ponožky pre ľudí bez domova v zimnom období, ktoré je za dverami, práve ponožky dodávajú pocit komfortu a chránia pred infekciami.

            Darovať môžete len NOVÉ, nepoužité ponožky akýchkoľvek veľkostí a farieb. Na konci zbierky ich prevezme Gréckokatolícka charita v Prešove a rozdistribuuje ich tým, ktorí to najviac potrebujú - napr. ľuďom v nízkoprahovom dennom centre a klientom v resocializačnom zariadení.

            Zberná nádoba sa bude do konca októbra nachádzať na vrátnici pri vstupe do školy.Tak čo, podáte to ďalej? ;-)

            Za prípravu zbernej nádoby ďakujeme žiačke 3.A triedy Karin Dzuricovej.

            #podajdalejponozky #socktober2023

          • Predstavenie projektu Softskills

          • V stredu 4.10.2023 bol žiakom 4.A počas triednickej hodiny predstavený projekt Softskills, ktorý ponúka stredoškolákom končiacich ročníkov možnosť rozvíjať svoje komunikačné zručnosti, time managment a finančnú gramotnosť. Vzdelávacie semináre Softskills sú veľmi prínosné.

          • Identita muža a ženy (beseda)

          • Dňa 4. októbra 2023 sa v priestoroch našej školy uskutočnila beseda s názvom Identita muža a ženy. Besedu viedla Mgr. PaedDr. Renáta Ocilková z Bratislavy, ktorá je predsedníčkou Slovenskej spoločnosti pre rodinu, koordinátorkou KBS pre ľudské práva, výkonná riaditeľka Fóra života. Cieľom besedy bolo sprostredkovať pravdivé informácie o dôležitých aspektoch ľudskej sexuality a dôstojnosti človeka z biologického, psychologického, sociálneho a predovšetkým Božieho pohľadu. Študenti mali možnosť získať širokú škálu informácií, ktoré im môžu pomôcť lepšie sa orientovať v témach rodovej rovnosti, ochrany života a ľudských práv. Beseda bola adresovaná študentom všetkých ročníkov gymnázia, ôsmakom a deviatakom ZŠ. Veríme, že získané vedomosti pomôžu žiakom nenechať sa oklamať zavádzajúcimi informáciami a prístupmi, ktoré sa prezentujú v súčasnej spoločnosti.

          • Slávnostné oceňovanie úspešných absolventov programu DofE

          • Dňa 3.10.2023 sa v Historickej budove DJZ v Prešove uskutočnilo bronzovo-strieborné oceňovanie úspešných absolventov programu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE). Významné medzinárodné ocenenie získali aj naše dve študentky Jaroslava Papcunová (4.A) a Anna Samseliová (4.A), ktoré ukončili striebornú úroveň programu.Srdečne blahoželáme!

            Študenti, ešte stále sa môžete zapojiť aj vy, makať na sebe, rozvíjať sa, plniť svoje sny a získať medzinárodné ocenenie.

          • Noc výskumníkov

          • Dňa 29.9.2023 sa budúci maturanti z informatiky z 3.A triedy zúčastnili už 17. ročníka podujatia Noc výskumníkov v Košiciach. Celodenný program ponúkol inšpiratívne vedecké prezentácie, diskusie, interakcie s vedcami a inovátormi v stánkoch, ako aj atraktívny program na pódiu.  Tohto roku bola Noc výskumníkov zameraná na dve hlavné témy: VODA – šetrenie, ochrana, čistenie, predchádzanie míňaniu zdrojov, a pod.  a UMELÁ INTELIGENCIA - úloha pri napredovaní ľudstva a riešení problémov, ktorým musí svet čoraz viac čeliť (so zreteľom aj na možné riziká). Videli ukážky programovania robotického ramena, činnosť mikrorobitov, krásu binárnej sústavy, mechanického robota, ktorý dokáže urobiť stojku na rukách a mnoho ďalšieho. Okrem toho sa mohli porozprávať so študentmi vysokých škôl študujúcich informatiku, o možnostiach štúdia na ich škole.

             

          • Prešov číta rád

          • Minulý týždeň prebiehal v Knižnici P. O. Hviezdoslava už 18.ty ročník festivalu Prešov číta rád a našich gymnazistov-štvrtákov navštívil ilustrátor a gamer Brian Terrero, ktorý priamo pred ich očami a podľa ich zadania vytvoril avatara a tretiaci s druhákmi mali možnosť spoznať život a prácu v Nórsku cez zážitkové rozprávanie Ondreja Sokola, šoféra autobusu/spisovateľa. Ďakujeme za návštevu!

          • Duchovná obnova 1.A a 2.A

          •  

            V termíne 20.-22.9.2023 sa žiaci 1.A a 2.A triedy zúčastnili duchovnej obnovy v Gréckokatolíckom mládežníckom centre Bárka v Juskovej Voli.

            Pre žiakov bol pripravený bohatý program pod vedením o. Patrika Maľarčika a animátorov. Program pozostával z duchovných aktivít - modlitieb, katechéz, sv. liturgií, Krížovej cesty a Eucharistickej adorácie.

            Okrem duchovného programu mali žiaci aj dostatok voľného času, ktorý využili na rôzne športové a zoznamovacie aktivity.

            Pre žiakov 1. ročníka išlo o ich prvú spoločnú akciu, aj vďaka ktorej mali možnosť lepšie sa spoznať.

            Veľká vďaka patrí o. Patrikovi Maľarčikovi a animátorom, ktorí žiakom pripravili program a postarali sa o dokonalý zážitok.

          • Duchovná obnova 3.A

          • V dňoch 18.až 20.9.sa žiaci 3.A triedy zúčastnili duchovnej obnovy v Juskovej Voli. Program pripravil a viedol o. Patrik Maľarčík, ktorého poznáme aj z predchádzajúcich ročníkov. Tento mladý kňaz má k nám blízko nielen vekom, ale aj svojimi katechézami. Počas duchovnej obnovy sme zažívali radosť zo spoločenstva, Božie požehnanie, silu modlitby, sebaprijatia, radosť z odpustenia a potvrdenie, že sme na správnej ceste. Večery sa niesli v duchu spoločenských hier a rozhovorov. V pondelok si s nami otec Patrik zahral futbal na novom multifunkčnom ihrisku. Počasie v utorok nesklamalo, už tradične celý deň lialo ako z krhly. Uvedomujeme si, že budúcoročná duchovná obnova bude poslednou na našej škole. Už dnes sa na ňu tešíme.

          • Duchovná obnova 4.A triedy

          • Kto je ten, čo kráča

            Prvý z turnusov duchovných obnov v školskom roku 2023/2024 patril štvrtákom. V dňoch 11. – 13.9.2023 opäť zavítali do GMC Bárka v Juskovej Voli, kde mali možnosť zažiť požehnaný čas v Božej prítomnosti i radostné chvíle v spoločenstve spolužiakov.

            Téma duchovnej obnovy Kto je ten, čo kráča sa pretkávala každým bodom programu: modlitbou, katechézami, aktivitami, filmom, sv. liturgiou, krížovou cestou či Eucharistickou adoráciou spojenou s osobným požehnaním. Každý deň bol vytvorený priestor na duchovný rozhovor, študenti mali možnosť pristúpiť k sviatosti zmierenia.

            Pozvaní vykročiť za Ježišom v každodenných situáciách odchádzali študenti domov vďační Bohu a o. Patrikovi Maľarčíkovi s animátormi za program, ktorý pre nich pripravili.