• Oznam

          • Vážení rodičia a milí žiaci,

            riaditeľ Spojenej školy bl. biskupa Gojdiča v zmysle zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov podľa § 150 ods. 5 udeľuje 25.11.2022 (piatok) riaditeľské voľno pre gymnázium. 

            Dôvod: Gréckokatolícky arcibiskupský školský úrad Prešov organizuje metodický deň pre všetkých učiteľov v zriaďovateľskej pôsobnosti.

          • Výmenná burza oblečenia - SWAP

          • Výmena oblečenia je udržateľnejšou alternatívou klasických nákupov. Je to skvelý spôsob ako doplniť svoj šatník o nové módne kúsky s ohľadom na našu planétu aj svoje financie. Takúto možnosť mali žiaci a učitelia našej školy počas uplynulého týždňa prostredníctvom swapu, ktorý sa uskutočnil v 5.B triede počas veľkých prestávok. V príjemnej atmosfére, ktorú dopĺňalo aj hudobné pozadie si mohli zúčastnení pozrieť prezentáciu venovanú najzávažnejším problémom textilného priemyslu a jeho dopadu na životné prostredie. Vyplnili krátku anketu a vymieňali oblečenie. Aj najmenší kúsok oblečenia má svoju cenu, ktorou sú napríklad litre vody spotrebované na jeho výrobu. Textil, ktorý ostal a zahreje, putuje na zberné miesto OZ Podaj ďalej, ďalší na zberný dvor Technických služieb mesta Prešov.

          • pIšQworky

          • Dňa 16.11.2022 sa žiaci nášho gymnázia zúčastnili oblastného kola súťaže pIšQworky. Oba naše tímy Los 5 creativos - Juraj Ondovčík, Dominika Jurašeková, Erik Vaščák, Martin Suchár, Tadeáš Pavelko Zmijozel - Lukáš Golodžej, Stanislav Seman, Tadeáš Sekera Mikluš, Patrik Krivý, Patrik Gimera postúpili na Krajský turnaj v Košiciach, kde budú bojovať o postup na Grand finále, ktoré sa uskutoční v Brne. Srdečne blahoželáme a držíme palce v ďalšom kole.

          • Športovo-zábavná súťaž NIE DROGÁM

          • Dňa 11.11.2022 sme sa zúčastnili športovo-zábavnej súťaže pre stredné školy s názvom NIE DROGÁM. Súťaž sa konala na SOŠ Lesníckej, kde si naši žiaci zmerali sily v konkurencií žiakov iných škôl. Našu školu reprezentovali žiaci Alex Ján Ludvik, Peter Krenický, Martin Centko, Sofia Mikulová, Nikola Solčanská a Karin Dzuricová. Umiestnili sme sa na nepostupovom 3. mieste.

          • Sviatok školy

          • Vzácne návštevy na pôde našej školy vítame vždy s radosťou. 4. novembra nás svojou prítomnosťou poctil vladyka Peter Rusnák. Pre žiakov, učiteľov i pracovníkov Spojenej školy blahoslaveného biskupa Gojdiča je tento deň slávnostným. Je to dátum beatifikácie nášho patróna, bl. biskupa Gojdiča. Ani tento rok nebol výnimkou a na oslavu sme sa náležite pripravili. Žiačka 8.A triedy Ester Fudalyová napísala scenár divadelného pásma, ktoré si ôsmaci spolu so svojimi mladšími spolužiakmi naštudovali a predviedli. Žiaci podali presvedčivé výkony, všetci sme mohli precítiť utrpenie nášho patróna počas prenasledovania i väznenia komunistickým režimom. Po slávnostnej akadémii nasledovala svätá liturgia, ktorú svojím spevom sprevádzal školský zbor. Vladyka Peter  nás v príhovore vyzval k napĺňaniu slov evanjelia v našich životoch. 

          • Hodina geografie vo firme Dachser

          • Študenti nášho gymnázia pripravujúci sa tento rok na maturitu z geografie realizovali návštevu logistickej spoločnosti Dachser v Košiciach, aby absolvovali hodinu geografie s vedením spoločnosti. Dachser patrí k svetovým lídrom, ktorý sa zameriava na logistiku tovarov nadnárodných firiem v kontexte prepravy a doručovania.

            V diskusii s branch manažérom p. Stanislavom Balogom a jeho kolegami študenti debatovali o princípoch fungovania tohto segmentu hospodárstva, ako i o víziách spoločnosti či budúcnosti ich smerovania. Následne absolvovali prehliadku firmy.

            Okrem toho si študenti prezreli humanitárny sklad OSN, ktorý v spolupráci s Dachserom vznikol v tejto spoločnosti a je cez neho distribuovaná pomoc na Ukrajinu z dôvodov vojnového konfliktu.

            Spoločnosť Dachser v minulom šk. roku stála ako jedna zo spoločností za vznikom anglickej knižnice na našej škole, jej branch následne manažér navštívil i študentov priamo v škole a dnes umožnil absolvovanie hodiny geografie priamo u nich.

            Exkurzie vo firme Dachser sa zúčastnila i naša americká kolegyňa Sydney Karpowich z USA, ktorá v minulosti študovala medzinárodný obchod a v tomto šk. roku na našej škole pomáha s vyučovaním anglického jazyka.

            Ďakujeme Dachseru za spoluprácu a možností, ktoré doteraz poskytli naším študentom a tešíme sa na jej pokračovanie.

          • Výstava biblických artefaktov so sprievodnou prednáškou

          • V utorok 25. 10. 2022 sa v rámci hodín KNB študenti 1., 2., 3. ročníka a budúci maturanti z KNB, zúčastnili prednášky a výstavy biblických artefaktov na teologickej fakulte PU. Biblické artefakty prezentoval zo svojej súkromnej zbierky pán Michal Lapčák, ktorý upútal študentov svojimi vedomosťami a priateľským prístupom. Študenti mali možnosť prostredníctvom vystavených exponátov pochopiť ako Biblia vznikla a vyvíjala sa až do súčasnej doby.

            Fotoalbum

          • Bilingválni študenti sa inšpirovali životmi svätých

          • V tomto čase pripomínania si pamiatky našich zosnulých navštívili bilingválni študenti nášho gymnázia františkánsky kostol v Prešove. Každoročne sú v ňom na začiatku novembra k úcte vyložené relikvie viac ako 450 svätcov z celého sveta. Stretnutím so svätými ich sprevádzal františkánsky rehoľník brat Tomáš, ktorý študentom priblížil význam úcty a modlenia sa k svätcom, ktorí prežili inšpiratívne životy. Študenti mali následne možnosť v tichosti a modlitbe prehliadnuť si vystavené relikvie a vyprosiť si potrebné milosti.

          • Beseda

          • Dňa 24.10.2022 sa gymnaziálna trieda  2.A. zúčastnila v rámci predmetu UKL na zaujímavej prednáške o zlatokopectve s rodákom z Prešova-Solivaru, p. Ladislavom Sedlákom.

            Po zhliadnutí filmu o ryžovaní zlata na Aljaške v meste Nome nasledovala interaktívna beseda o životných hodnotách a prístupe k životu, ktorého jadrom je láska k prírode, sloboda a pokora.

        • Sviatok školy
          • Sviatok školy

          • Dňa 4.11.2022 (piatok) bude naša škola sláviť sviatok patróna našej školy bl. biskupa Pavla Petra Gojdiča. Sv. liturgia bude v chráme Povýšenia sv. Kríža (Sekčov) o 10:30 hod. O 10:00 hod. sa začne akadémia.

            Žiaci prídu priamo do chrámu, pred chrámom ich budú čakať triedni učitelia. Po sv. liturgii idú žiaci domov.

        • Jesenné prázdniny
          • Jesenné prázdniny

          • Termín prázdnin je od 28.10. - do 31.10.2022.

            Posledný deň vyučovania pred začiatkom prázdnin je 27.10.2022 (štvrtok). Začiatok vyučovania po prázdninách je 2.11.2022 (streda).

          • Rozhovor so Sydney Karpowich (EN - SK)

          • Milí žiaci a pedagógovia,

            od začiatku školského roka na našom gymnáziu pôsobí naša nová kolegyňa Sydney Karpowich. Zo Spojených štátov (USA) k nám pricestovala vďaka získaniu štipendia Fulbrightovho projektu, ktorý umožňuje slovenským stredným školám získať amerického kolegu. Hlavnou náplňou jej práce je asistovať pri výučbe anglického jazyka a žiaci tak môžu byť v pravidelnom kontakte s osobou z anglicky hovoriacej krajiny.

            Koncom septembra realizovali so Sydney interview tri naše maturantky. V rozhovore sa dozvedeli zaujímavé informácie z jej života, dôvodoch výberu Slovenska, jej prvých dojmoch z Prešova, ďalších životných plánoch či odporúčaniach pre našich žiakov.

            Prinášame vám prepis tohto rozhovoru v oboch jazykových mutáciách, a to anglickom a slovenskom. K rozhovoru sa dostanete po prekliknutí a otvorení súboru.

            Interview with Sydney Karpowich - Rozhovor so Sydney Karpowich EN - SK (pdf) 

            Prajeme príjemné čítanie a ďakujeme našim žiačkam za realizáciu a prípravu tohto rozhovoru.

        • Naplánuj si s nami Dress code na celý týždeň
          • Naplánuj si s nami Dress code na celý týždeň

          • Čo na seba? Je to každodenná dilema. Ale ako to zmeniť? Jednoduchým plánovačom – Dress code na celý týždeň (7.11.-11.11.2022). Ku každému dňu ti dáme jeden kľúčový Dress code, ktorý by si mal zakomponovať do svojho outfitu, no ako outfit dotvoríš je už len na tebe. Nezabúdaj na fakt, že v škole sa musíš cítiť pohodlne. Tešíme sa na tvoj skvelý Dress code.

        • Pridaj sa do filmovej výzvy!
          • Pridaj sa do filmovej výzvy!

          • V mesiaci november sa uskutoční pre našich žiakov ďalšie kolo filmovej výzvy v anglickom jazyku. Aj tentokrát bude hlavným cieľom výzvy sledovanie filmov v anglickom jazyku a jeho zdokonaľovanie. 

            Všetci žiaci gymnázia, ktorí majú záujem o zapojenie, sa môžu prihlásiť cez prihlasovací formulár, ktorí im bol zaslaný správou v Edupage. 

            Výzva je pre všetkých, ktorých fascinuje svet kinematografie, chcú sa zlepšovať v anglickom jazyku alebo sa chcú dozvedieť o vhodných stratégiách sledovania filmov v anglickom jazyku. 

            Tento rok sa bude špeciálne na filmovej výzve podieľať i naša kolegyňa z USA Sydney Karpowich

            Tešíme sa na všetkých zúčastnených!

            Viktor Verba, Jana Mihaľová, Andrea Korkobcová, Sydney Karpowich

          • Návšteva - prevencia drogových závislosti

          • Všetci máme radi návštevy. Babka, dedko, krstní rodičia…. Ale čo, ak k nám pride človek, ktorého by sme do domu nepustili, čo ak na dvere zaklope narkoman, klamár, lenivec  a zlodej v jednej osobe? Nuž, takému by dvere, dlane a srdce veru otvoril málokto z nás. A predsa sa zázrak prijatia takýchto ľudí uskutočňuje každodenne. Dom “Campo della Vita” Comunita Cenacolo je miestom prijatia, ochrany a hľadania nového, zdravého začiatku života bez závislostí.

            Peklom na zemi si prešla rodina nášho hosťa, ktorého do školy priviedol dňa 20.10. otec Rastislav Baka. Jožko rozprával o tom, ako sa stali drogy jeho najbližšou rodinou, k čomu viedol jeho hriešny život, ako hrozné obdobie jeho závislosti zasiahlo jeho blízkych. Božím zásahom sa dostal do komunity Cenacolo. V Bosne a Hercegovine ho otvorila rehoľná sestra, dnes známa ako matka Elvíra. Jožko sa učil skoncovať so svojou závislosťou osvedčenými duchovnými prostriedkami: modlitbou ruženca, svätou liturgiou, každodennou fyzickou prácou, pôstom a každodenným životom s chlapcami s rovnakou minulosťou. Misiou sa mu stal celý svet. Precestoval veľké množstvo krajín, v ktorých komunita pôsobí a všade priložil ruku k Božiemu dielu.

            Jožko našich žiakov požiadal o podporu v modlitbe za uzdravenie od závislostí a povzbudil ich k čistému životu bez preparátov, ktoré ničia životy mnohých ľudí.

        • Milión detí sa modlí ruženec 2022
          • Milión detí sa modlí ruženec 2022

          • Každoročne sa na celom svete 18. októbra o 9. hodine spájajú deti v modlitbe posvätného ruženca, kedy sa modlia za mier a jednotu vo svete. Táto modlitebná iniciatíva chce pomôcť rozdúchať plameň viery v silu modlitby. Touto celosvetovou ružencovou kampaňou sa pripomínajú slová Panny Márie z Fatimy, že modlitba s dôverou dieťaťa môže skutočne zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť pokoj. Aj žiaci našej školy sa pridali k tejto iniciatíve. Modlitba posvätného radostného ruženca bola predmodlievaná o. Rastislavom Bakom, duchovným správcom školy a žiakmi cez školský rozhlas. Žiaci sa do tejto modlitby zapájali v triedach so svojimi triednymi učiteľmi.

          • Účelové cvičenie 1.A a 2.A

          • Dňa 17.10.2022 sa uskutočnilo účelové cvičenie žiakov 1.A a 2.A triedy. Vďaka spolupráci so zanietenými ľuďmi z organizácie Strážcovia pravých pokladov storočí naši žiaci zažili historicko - náučné dopoludnie pri stredovekom kamennom hrádku v obci Obišovce. Zúčastnení symbolicky prispeli k obnove veže vynesením stavebných kameňov. Mnohí z nich mali prvýkrát možnosť spoznať jeden zo šiestich hradov, ktoré sú združené pod názvom Prešovská hradná cesta.

          • Deň nezábudiek

          • V dňoch 5. - 7. októbra 2022 sa študenti 3.A triedy zapojili do verejnej zbierky Deň nezábudiek, ktorú každoročne organizuje združenie Liga za duševné zdravie. Naši dobrovoľníci predávali modrú nezábudku ako symbol krehkosti duše, pričom výťažok bol venovaný práve ľuľom, ktorí trpia rôznymi duševnými poruchami. Aj touto zbierkou chceme upozorniť na dôležitosť duševného zdravia